Tuğrul Selmanoğlu

Tuğrul Selmanoğlu, een AKP-troller die bekend is van AKP-propagandavideo’s die hij maakt in zijn luxeauto’s, werd gearresteerd op de luchthaven van Sabiha Gökçen. De man werd in hechtenis genomen omdat hij Atatürk beledigd zou hebben.

Selmanoğlu overtrad de wet 5816, dat betrekking heeft op ‘misdaden tegen Atatürk’. In zijn video’s, die hij maakt in luxeauto’s, zegt hij tegen het volk dat ze voor alles dankbaar moeten zijn. Mensen reageren echter met spottende opmerkingen onder zijn berichten. Zijn video’s zijn vaak AKP-gerelateerd en hij neemt vaak deel aan programma’s die worden uitgezonden op televisiezenders van de AK-partij.

De man wordt beschuldigd vanwege het beledigen van de oprichter van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk. In een tv-programma verdedigde hij de rechten van de Syrische vluchtelingen. Hij beweerde dat Kemalisten, sympathisanten van Atatürk, zich niet bekommerden om de Syrische vluchtelingen. Hij voegde daaraan toe dat Atatürk zelf een vluchteling was, uit Thessaloniki, Griekenland. Destijds maakte Thessaloniki deel uit van het Ottomaanse Rijk. Een andere deelnemer van het programma bekritiseerde de woordkeuze van Selmanoğlu.

 

“De beschuldiging is grappig. Ik zou Atatürk een ‘vluchteling’ genoemd hebben, bla bla bla. Nergens in de wereld is het woord ‘vluchteling’ een belediging”, verdedigde Selmanoğlu zichzelf.

Steun van anti-Atatürk gezinde auteur Fatih Tezcan

Fatih Tezcan, een auteur die anti Atatürk is, steunde Selmanoğlu door een bericht op zijn sociale media te posten. In het bericht op Twitter deelde hij het volgende:

“1: Iemand een ‘vluchteling’ noemen is geen belediging, maar een afgod ‘vluchteling’ noemen is zeker een belediging.

2: Ik weet niet of hij een vluchteling was of niet, maar ik ben ervan overtuigd dat het volk zo snel mogelijk af moet geraken van de fascistische ideologie dat door hem is gesticht.”

Bron: cumhuriyet.com.tr

I.Y.