De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu

Buitenlandminister Çavuşoğlu: Turkije gaat de Verenigde Staten misschien opdragen zich terug te trekken uit Incirlik

Gisteren zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu dat Turkije overweegt de Verenigde Staten weg te sturen van Incirlik, een luchtmachtbasis in het zuidoosten van het land, als er sancties aan Ankara worden opgelegd.

Tijdens een exclusief interview met de nieuwszender A-Haber verklaarde Çavuşoğlu dat hij alle opties onderzoekt voor in het geval Turkije sancties krijgt vanwege de aankoop van het Russische S-400 antiraketsysteem. Hij zei ook dat S-400 gebruikt wordt voor verdediging, en niet voor aanval, en dat Rusland mogelijk ook een alternatief voor de F-35 gevechtsvliegtuigen zal aanbieden als de VS er niet in slagen de F-35 te leveren.

 

Foto: op 24 juli 2015 landt een vliegtuig van de Turkse luchtmacht op de basis van het 10de tankcommando in het district Sariçam, Adana.

Eerder probeerde Turkije zonder succes een deal met de VS te sluiten over de levering van Patriot-raketten. Daarom schafte het land 2 batterijen van het S-400-systeem aan. De deal werd gesloten in december 2017 en was 2,5 miljard dollar waard. Ook veroorzaakte de deal spanningen tussen Ankara en Washington. Washington overwoog om sancties aan Ankara op te leggen, maar president Donald Trump is nu toch niet van plan om strafmaatregelen te nemen.

Niet compatibel

Uiteindelijk werd Turkije, een NAVO-bondgenoot wel uitgesloten van het F-35-programma, waarin het de grootste koper en bouwer was. Washington denkt dat S-400 niet compatibel is met de systemen van de NAVO en dat het bondgenootschap daardoor ook kwetsbaar wordt voor Russische spionage. Turkije zegt niet van plan te zijn de deal met Rusland af te blazen. Het land is niet van plan om S-400 te integreren in de NAVO-systemen, zodat het ook geen bedreiging voor de alliantie vormt.

Çavusoglu zei ook dat Turkije haar belangen in de Oostelijke Middellandse Zee zal beschermen. “Niemand zal activiteiten kunnen ontplooien op ons continentaal plat zonder dat wij daar toestemming voor hebben gegeven. Als dat toch gebeurt, zullen we dat verhinderen.” Volgens hem is Turkije wel bereid om met Griekenland in dialoog te gaan om de problemen rond de Oostelijke Middellandse Zee op te lossen. “Wij willen deze spanningen niet. We willen tot een overeenkomst komen waarbij de rechten van beide partijen in overeenkomst met internationaal recht gewaarborgd kunnen worden.”

Als de omstandigheden gunstig zijn wil Çavusoglu ook maritieme verdragen sluiten met alle landen rond de Middellandse zee, dus ook met Griekenland, Egypte en Libanon. Op 27 november sloot Turkije al zo’n verdrag met de door de VN erkende Libische regering. Daarin staat dat Israël, Egypte, Griekenland en Grieks-Cyprus niets mogen ondernemen zonder Turkse toestemming. Deze deal beschermt de Turkse rechten en voorkomt dat andere staten in het gebied Turkije voor een voldongen feit kunnen stellen.

Volgens de VN-conventie voor zeerecht heeft een land recht om haar territorium uit te breiden tot 12 zeemijl buiten de kust. Dit is dan de exclusieve economische zone waar het land dan de exclusieve vis-, mijnbouw- en boorrechten heeft. Deze zone kan in sommige gevallen ook uitgebreid worden tot 200 zeemijl. Als de afstand tussen 2 landen minder is dan 424 zeemijl, moeten die beide landen zelf verdragen sluiten om hun EEZ te bepalen die voor beide partijen goed moet zijn.

Turkije heeft de langste kustlijn aan de Oostelijke Middellandse zee. Daardoor heeft het land volgens internationaal recht het meeste recht om er te zoeken naar natuurlijke hulpbronnen. De Turkse positie wordt versterkt door de aanwezigheid van de Turkse republiek Noord-Cyprus. Het land verdedigt de rechten van de Turks-Cyprioten en staat erop dat ook hun toestemming nodig is voor booractiviteiten.

Bron: Sabah

Volg ons ook op Twitter! Klik hier als je rechtstreeks naar onze Twitterpagina wil gaan. 

@deJongeTurken (Twitter)