Dora Bakoyannis

Voormalig Grieks Buitenlandminister Bakoyannis: Griekenland zal zich isoleren als het oorlog start met Turkije

Op dinsdag liet Theodora Bakoyannis, de voormalige Griekse minister van Buitenlandse Zaken met een reeks tweets weten dat Griekenland alleen zal komen te staan als het land een oorlog start met Turkije. Bakoyannis is de zus van de huidige eerste minister Kyriakos Mitsotakis. Ze was minister van Buitenlandse zaken van 2006 tot 2009. Ze waarschuwt dat het onlogisch is om een oorlog te beginnen met Turkije omdat “niemand zichzelf wil opofferen voor Griekenland”.

Foto: Op 22 juni 2009 werd de Griekse buitenlandminister Dora Bakoyannis in Athene geïnterviewd door Associated Press.

De relaties tussen beide landen bereikten een dieptepunt tijdens het conflict over Kardak in 1996, en volgens Bakoyannis moeten de problemen met dialoog worden opgelost. Ze zegt ook dat de ontmoeting tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Griekse premier Mitsotakis een stap is in de goede richting. Beide leiders hebben hun meningsverschil kunnen bespreken, net als hun wens om alle communicatiekanalen open te houden. Er zijn verschillende oorzaken voor de gespannen relaties.

Zo zijn er onder andere de discussie over de Oostelijke Middellandse Zee, de kwestie rond Cyprus en de bescherming door Griekenland van voortvluchtige leden van de Gülenistische terreurorganisatie (FETÖ), die betrokken waren bij de mislukte staatsgreep in 2016. Verder zijn er ook diplomatieke spanningen in verband met Turkse moslim- en Grieks-orthodoxe gemeenschappen. Tot slot zijn er ook spanningen rond de Griekse steun, dan wel de Griekse onwil om op te treden tegen terreurorganisaties die het op Turkije gemunt hebben.

In 1996 geraakten beide landen bijna in een oorlog verwikkeld over een dispuut rond Kardak, een aantal onbewoonde eilandjes tussen de Griekse Dodekanesos en de Turkse Zuidwestelijke kust. Het conflict ontstond toen een Turks vaartuig op 25 december 1995 schipbreuk leed op de eilandjes. Volgens Athene lagen die eilandjes in de Griekse territoriale wateren, maar Ankara beweerde dat dit niet zo was. Het Griekse leger stuurde een soldaat om de Griekse vlag op het Oostelijke eilandje te planten, en dat zorgde ervoor dat beide landen troepen naar het gebied stuurden.

De Turkse krant Hurriyet kopt met ‘VLAGGENOORLOG’ in 1996 naar aanleiding van het Kardak-conflict.

Tansu Çiller, de enige vrouwelijke premier van Turkije, kondigde toen aan dat Turkije klaar was voor een militaire operatie en stuurde troepen naar het Westelijke eilandje om de Turkse vlag te planten. Op het hoogtepunt van het conflict, op 31 januari 1996, verongelukten 3 Griekse soldaten: Christodoulos Karathanasis, Panagiotis Vlahakos en Ektoras Gialopsos met hun helicopter. Ze waren opgestegen vanop het Griekse fregat Navarino voor een verkenningsmissie. Uiteindelijk kwamen de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton, enkele Amerikaanse gezanten en de ondersecretaris van de NAVO tussen. Na gesprekken met beide landen werd een oorlog afgewend.

In reactie daarop vlogen verschillende Turkse tv-journalisten per helikopter naar het eiland en haalden de Griekse vlag naar beneden en plantten in plaats daarvan de Turkse vlag. De Griekse marine haalde weer een dag later deze vlag weer naar beneden en hees vlag van Griekenland. Zowel de Turkse (Tansu Çiller) als de Griekse premier (Kostas Simitis) kwamen beide met felle verklaringen op tv en beide landen, alle twee lid van de NAVO, stuurden oorlogsschepen richting de eilanden.

De controle van de territoriale wateren in de Egeïsche zee blijft een gevoelig punt voor beide landen. Volgens bilaterale en internationale verdragen hebben de landen elk een zone van 6 zeemijl voor de kust van hun vasteland en rond hun eilanden. Dit gaat zowel over territoriale wateren als over luchtruim. Griekenland wil, in overeenstemming met een ander internationaal verdrag, deze zone uitbreiden tot 12 zeemijl. Dit zou bijna de gehele Egeïsche zee onder Griekse controle brengen.

In Turkije kwam er in 1995 een parlementaire motie waarin verklaard werd dat het land unilateraal zal optreden als Griekenland de territoriale wateren tot 12 zeemijl wil uitbreiden. Als dat gebeurt, zal Turkije dit beschouwen als een casus belli.

Casus belli is Latijn voor “de aanleiding (casus) van de oorlog (belli)”. Dat is dan ook wat een casus belli is, een gebeurtenis die leidt tot een oorlog. (Wikipedia)

Bron: Sabah