Griekenland wil betere relatie met Turkije

De problemen in de bilaterale betrekkingen tussen Griekenland en Turkije kunnen uiteindelijk worden overwonnen “zolang beide partijen goede wil tonen”, zei de Griekse premier donderdag tegen de pers.

Kyriakos Mitsotakis ontmoette de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Watford, Londen. De twee leiders hadden tijdens de NAVO-top een open discussie die anderhalf uur duurde.

“Ik heb alle Turkije-gerelateerde problemen aangekaart,” zei Mitsotakis tegen de pers. Hij voegde toe dat de “meningsverschillen” van beide partijen werden genoteerd en dat beide landen bereid zijn om de vertrouwensgesprekken verder te zetten.

Mitsotakis vroeg aan de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Nikos Dendias, om alle politieke leiders in Griekenland te informeren over de bijeenkomst met de Turkse president.

“Het Griekse volk moet weten dat er altijd al moeilijkheden zijn geweest in onze betrekkingen met Turkije. Dit zal voor altijd zo zijn. Toch geloof ik dat deze problemen overwonnen kunnen worden als beide partijen hun goede wil tonen,” haalde de Griekse premier aan.

Migrantenkwestie treft heel Europa

Mitsotakis zei verder dat Griekenland het migratieprobleem niet kan aanpakken zonder steun en medewerking van de Europese Unie (EU).

De Griekse premier zat donderdag samen met de nieuwe EU-commissarissen verantwoordelijk voor migratie, de Griekse vicevoorzitter Margaritis Schinas en de Zweedse Ylva Johansson, en maakte tijdens hun gesprek duidelijk dat Griekenland uitkijkt naar de hulp en suggesties van de EU.

Margaritis Schinas (links) Ylva Johansson (rechts)

“Dit is een zaak met een duidelijke Europese dimensie. Het is geen Grieks-Turkse kwestie, het is een zaak voor de hele Europese Unie,” aldus de Griekse premier.

Johansson zei dat de EU bereid is om met Griekenland samen te werken aan ideeën en voorstellen. Ze benadrukte dat het uiteindelijke doel een “gemeenschappelijk Europees asielstelsel” moet zijn.

Schinas en Johansson gaan binnenkort een bezoek brengen aan Turkije om de kwestie te bespreken.

Hurriyet
O.A.