Instagram maakt invullen van geboortedatum verplicht om gebruikers jonger dan 13 te weren

Als u zich als nieuwe gebruiker wil aanmelden op Instagram, bent u vanaf nu verplicht om te bevestigen dat u jonger bent dan 13 jaar. Dit maakte het sociale netwerk dat eigendom is van Facebook woensdag bekend. Het bedrijf, dat vooral gericht is op visuele inhoud, stelt het vanaf afgelopen woensdag verplicht om de geboortedatum op te geven.

Verder wordt reclame toegevoegd aan de lijst met inhoud die alleen voor meerderjarigen te zien is en voert Instagram nieuwe veiligheidsmaatregelen in om jonge gebruikers te beschermen. Voordien hoefden de 1 miljard gebruikers van het sociale netwerk alleen maar te zeggen dat ze minstens 13 jaar oud waren, behalve in enkele uitzonderlijke gevallen.

Afbeelding: In deze collage gemaakt op 18 maart 2018 zien we silhouetten van mobiele instagramgebruikers naast het logo van de sociale netwerksite.

Volgens Instagram is het niet omwille van adverteerders dat de nieuwe maatregelen worden ingevoerd, want ook reclame voor gokken of voor anticonceptiemiddelen wordt ook onderworpen aan een leeftijdsbeperking, niet alleen wettelijk, maar ook vanwege de nieuwe richtlijnen van het bedrijf. De nieuwe maatregel zal heel wat besparing opleveren op de kosten voor maatregelen voor veiligheid van kinderen of bescherming van gegevens. Ze komt er ook omdat in de VS, het VK en andere landen steeds meer protest is van beleidsmakers en groepen voor veiligheid van het gezin. Zij klagen aan dat kinderen via de app worden blootgesteld aan materiaal dat niet voor hen geschikt is.

Het bericht kwam een dag na een artikel in TechCrunch waarin stond dat Instagram niet bijhield hoe oud gebruikers zijn, wat meeste andere sociale netwerken wel doen. Dat kan het netwerk in de problemen brengen volgens de nieuwe wet op de bescherming van de online privacy van kinderen.

Het verplicht invullen van de geboortedatum is de laatste stap die Instagram neemt om afstand te nemen van de anonimiteit, die belangrijk was voor het netwerk, en waarmee het zich onderscheidde van Facebook. “Voor het werk dat we doen is het belangrijk om te weten hoe oud onze gebruikers zijn, niet alleen om inhoud met een leeftijdsbeperking te kunnen aanbieden, maar ook in overeenstemming te komen met onze regel dat jonge gebruikers geen toegang kunnen krijgen”, vertelde Vishal Shah, hoofd van Instagram aan Reuters.

Vishal Shah

Hij ontkende dat er bij tests gewerkt werd met specifieke inhoud die op leeftijd gebaseerd is, maar volgens hem zal leeftijd wel een basis kunnen zijn voor het aanbieden van bepaalde privacy-instellingen of voor het aanbieden van lessen over veiligheid op het internet. Het is niet de bedoeling dat de geboortedatum voor andere gebruikers te zien is. Daarbij komt volgens Shah ook de mogelijkheid voor gebruikers om berichten te blokkeren van mensen die ze niet volgen. Een andere maatregel die wordt ingevoerd is de mogelijkheid voor zogenaamde (creators) of bedrijven om hun inhoud te blokkeren voor minderjarigen.

Bij tieners en jongvolwassenen wordt Instagram in toenemende mate populairder. Ondertussen is de app bij deze groep mensen populairder dan Facebook zelf, en draagt die het meeste bij aan de winst van Facebook. Daardoor wordt Instagram ook in toenemende mate gecontroleerd.

Vaak kunnen tieners hun leeftijd niet bewijzen, maar dat is niet waarom de nieuwe maatregel wordt ingevoerd. Daarbij zullen bestaande gebruikers hun geboortedatum niet hebben opgegeven. Instagram verwacht dat de meeste mensen eerlijk zullen zijn over hun geboortedatum, maar zegt wel dat artificiële intelligentie in de toekomst ingezet kan worden om de geboortedatum te kunnen bevestigen.

Jeffrey Chester houdt zich bezig met problemen die te maken hebben met de online veiligheid van kinderen. Hij werkt voor het centrum voor digitale democratie in Washington en vindt dat de nieuwe maatregel veel te laat komt. Er bestaat in de VS al langer een wet die de digitale veiligheid van kinderen jonger dan 13 moet garanderen. Dit wordt tegengesproken door het nationale centrum voor de preventie van wreedheid tegenover kinderen in Londen. Deze organisatie denkt dat vragen naar een geboortedatum die niet geverifieerd kan worden er niet voor zal zorgen dat kinderen beschermd worden tegen schadelijke inhoud, of inhoud die niet geschikt is voor hun leeftijd.

Uitzonderlijke gevallen

Tot nu vroeg Instagram alleen maar in uitzonderlijke gevallen naar de geboortedatum. Dit gebeurde onder andere bij gebruikers die hun Instagramaccount aan hun Facebookaccount koppelden. Op Facebook is het invullen van de geboortedatum wel verplicht. Ook in de Europese Unie moeten minderjarigen al 18 maanden hun geboortedatum opgeven, om zo in orde te zijn met de Europese verordening gegevensbescherming.

Instagram is er nu in geslaagd om software te creëren waarmee de leeftijd en het geslacht van een gebruiker geschat kunnen worden. Daarvoor maakte het bedrijf gebruik van bestaande geboortedata en van gegevens van werknemers die het netwerk uitplozen op zoek naar zinnetjes als “gelukkige verjaardag”. Deze software let ook op de inhoud van posts en op de hashtags die gebruikt worden. De software wordt ingezet om te kunnen bepalen hoe mensen van verschillende leeftijden of een verschillend geslacht Instagram gebruiken, maar volgens Shah is het bedrijf er niet happig op om het programma te gebruiken om te bepalen of iemand liegt over zijn leeftijd. Dat komt door bezorgdheid over transparantie en vertrouwen. De nieuwe gegevens over geboortedata zullen de software wel accurater maken. “Voor ons is het belangrijk om expliciet de geboortedata te gebruiken die mensen zelf invoeren, maar dat kan veranderen.”

Sinds afgelopen woensdag kunnen gebruikers die hun Facebookaccount nog niet met hun Instagramaccount gekoppeld hebben, hun geboortedatum invoeren, maar volgens Shah is er in het bedrijf nog discussie of het niet te opdringerig is om dit ook voor hen verplicht te maken. Nu al weet Instagram van sommige gebruikers dat ze meerderjarig zijn, bijvoorbeeld omdat ze dit moeten aangeven voor ze naar inhoud willen kijken op profielen van bedrijven die alcohol of seksueel expliciet materiaal aanbieden.

(Bron: Sabah)