Luchthaven Istanboel Sabiha Gökçen (Turks: İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı), is een luchthaven aan de oostelijke rand van de Turkse stad Istanboel. Het is vernoemd naar de eerste vrouwelijke piloot van Turkije, Sabiha Gökçen, tevens de geadopteerde dochter van Atatürk. De luchthaven ligt in het Aziatische deel van het land. Het werd gebouwd en in 2009 geopend om de andere luchthaven in Istanboel, Luchthaven Istanboel Atatürk, te ontlasten.

De internationale luchthaven Sabiha Gökçen is op vrijdag door het centrum van luchtvaart voor Azië en de Stille Oceaan (CAPA) uitgeroepen tot beste luchthaven van 2019. Capa is een van de grootste organisaties op het gebied van luchtvaart.

Het was CEO Ersel Göral die in Malta de prijs ontving, op een wereldtop in verband met luchtvaart. “Het is een grote eer voor ons om de prijs van CAPA te mogen ontvangen. Het is een bekroning voor ons werk om de luchthaven te doen groeien”, aldus Göral. Hij zegt ook dat de prijs op het zelfde moment komt als de 10de verjaardag van de opening van de nieuwe terminal.

 

Dankzij deze terminal is het verkeer meer dan verzesvoudigd. Er werden al 200 miljoen reizigers verwerkt. “De verbindingen naar de luchthaven zijn goed, en volgend jaar wordt de luchthaven ook aangesloten op het metronetwerk. Er komt ook een tweede startbaan en een nieuwe terminal. Daardoor zal de luchthaven een grote rol spelen bij het luchtvaartlandschap in Turkije, en wordt ze vooral belangrijk als Istanboel binnen een paar jaar een van de belangrijkste hubs ter wereld wil worden.”

De luchthaven is de 2de drukste in Turkije en de 12de drukste in Europa. Ze verwerkt jaarlijks meer dan 35 miljoen reizigers.

De prijzen voor excellentie in de luchtvaart worden uitgereikt door een onafhankelijke internationale jury. Er zijn 10 categorieën. Sabiha Gökçen kreeg de prijs voor luchthavens met meer dan 30 miljoen jaarlijkse passagiers.

 

Bron: Sabah

De geadopteerde Sabiha Gökçen kust de hand van zijn vader Mustafa Kemal Atatürk.