Amerikaanse president Donald Trump en de Republikeinse Senator Kevin Cramer.

Amerikaanse Senaat blokkeert resolutie Armenen

De Republikeinse Senator Kevin Cramer verhinderde de Amerikaanse Senaat om over een resolutie te stemmen waardoor de gebeurtenissen van 1915 officieel zouden worden erkend als ‘genocide’. Volgens Cramer was het niet de juiste timing om de wet goed te keuren.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar de democraten de meerderheid hebben, keurde de resolutie eind oktober goed met 405 stemmen voor en 11 tegen. Maar er is ook een stemming nodig in de Senaat waar de Republikeinen een meerderheid hebben.

Er wordt gezegd dat het Witte Huis momenteel niet wil verdergaan met de goedkeuring van de resolutie omdat Washington momenteel aan het onderhandelen is met Ankara. Er liggen twee gevoelige onderwerpen op tafel zoals de Turkse militaire operatie in het noorden van Syrië en de Turkse aankoop van het Russische S-400 luchtverdedigingssysteem.

De resolutie stelt dat de Verenigde Staten de gebeurtenissen van 1915 moeten erkennen als volkerenmoord.

Tragedie voor beide kampen

Turkije verweert zich tegen de stempel “genocide” en beschrijft de gebeurtenissen van 1915 als een tragedie voor beide kampen.

Ankara heeft herhaaldelijk voorgesteld om een gezamenlijke commissie op te richten die bestaat uit Turkse historici, Armeense historici en internationale deskundigen om deze kwestie te onderzoeken.

Ankara beschouwt de buitenlandse inmenging in de kwestie als een bedreiging voor haar soevereiniteit. Turkije heeft de stemming dan ook onmiddellijk veroordeeld.

De Democraat Bob Menendez en de Republikein Ted Cruz hebben donderdag geprobeerd om een stemming te forceren in de Senaat maar deze werd geblokkeerd door Cramer die zei dat de tijd niet rijp was.

“Elk lid van de Senaat maakt zich ernstige zorgen over het gedrag van Turkije. We zullen de resolutie goedkeuren op het juiste moment,” aldus de Republikeinse senator.

Amerikaans congreslid Ilhan Omar gekant tegen anti-Turkije wetsvoorstel

Armenen weigeren om hun archieven te openen voor historisch onderzoek

Sabah

O.A