Erdogan

Erdogan: Ik zou Nobelprijs weigeren als die mij werd toegekend

De president veroordeelt de beslissing om de Nobelprijs voor literatuur toe te kennen aan Peter Handke. Nobelprijscomité maakt zich schuldig aan medeplichtigheid aan onderdrukking

 

Op dinsdag zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat hij de Nobelprijs niet zou aannemen als die hem werd toegekend. Dat deed hij naar aanleiding van de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur aan Peter Handke, een Oostenrijkse auteur die ervan beschuldigd wordt de Bosnische genocide (1992-1995) te ontkennen.

 

Hij sprak op een bijeenkomst in Ankara ter gelegenheid van de dag van mensenrechten. Daar liet hij ook weten dat Turkije niet zou deelnemen aan de Nobelceremonie. Volgens hem zorgt het toekennen van de prijs aan een moordenaar ervoor dat het Nobelprijscomité zich medeplichtig maakt aan onderdrukking. Hij beschreef de Zweedse academie als een instelling die handelt uit politieke en ideologische motieven.

Slobodan Milosevic

Handke staat bekend als een groot bewonderaar van Slobodan Milosevic, die in 2006 in Den Haag overleed, waar hij op dat moment terecht stond voor oorlogsmisdaden en genocide. “Sta op als je de Serviërs steunt”, schreef Handke tijdens de oorlog in Kossovo van 1998 tot 1999.

Verder was hij ook van mening dat de Islamitische Bosniërs in Sarajevo elkaar hebben uitgemoord en dat de Serviërs niet betrokken waren bij de genocide in Srebrenica. Handke bezocht Milosevic zelfs in de gevangenis en probeerde om voor hem te getuigen. “Ik ben er voor Joegoslavië, voor Servië, voor Slobodan Milosevic”, schreef hij in 2006 in een lofrede aan de Servische leider.

Aan de prijs die Handke krijgt, is ook een geldbedrag verbonden van 9 miljoen Zweedse kroon (952.000 dollar). Hij krijgt ook een medaille en een diploma.

Leiderschapscrisis in Europa

Volgens Erdogan zijn er op de wereld twee types leiders, een type met een verborgen agenda en een type dat dat niet heeft. De Amerikaanse president Trump en de Russische president Poetin zouden daar bovenuit steken omdat ze rechtuit zijn.

“Er is een ernstige leiderschapscrisis in Europa. Ik kan niet de moed vinden om van een Europese leider te zeggen dat hij uitzonderlijk is. Trump heeft geen verborgen agenda. Hij drukt zich altijd heel duidelijk uit, en spreekt altijd openhartig met mij, zoals ik zelf ook doe. Poetin is ook zo. Wij drieën hebben geen verborgen agenda. Wij zetten duidelijke stappen, en ik geloof dat wij samen vrede in de regio kunnen brengen.”

(Bron: Anadolu Agency)

https://www.dejongeturken.com/peter-handke-genocide-ontkenner-op-bosniers-ontvangt-nobelprijs/?fbclid=IwAR1ovvVAEvcEODVKTVmwA1-xyy8QJCAmTejKuKRy9PFjAJATWwqO7v-twho