Een vindingrijke bakker uit de Turkse provincie Erzurum heeft een kleurrijke en minder suikerige versie gemaakt van het traditionele Turkse dessert baklava.

Met paarse kool, frambozen, vijgen en andere paarse ingrediënten om het deeg te maken heeft Selami Atis een gezondere versie van baklava gemaakt.

Zo kunnen diabetespatiënten of mensen die op hun suikerinname willen letten, ook genieten van baklava.

De paarse baklava wordt gemaakt door gekleurde fruit en groenten te drogen, te malen en deze te mixen met bloem om een mooie paarse kleur aan het deeg te geven.

In de lagen van het gebak worden room en pindanoten toegevoegd om het voller te maken en in plaats van de klassieke suikerige siroop wordt fruit gebruikt om de lagen te bevochtigen.

Het suikervrij, paars gebak wordt binnen de paar uur uitverkocht. Atis zegt dat de smaak iedereen bevalt en dat er een grote vraag is naar het dessert. Er worden veel bestellingen gevraagd vanuit heel het land.

Gaziantep

“We zijn opgeleid door de meesters van baklava in Gaziantep en Kahramanmaras,” zei Atis die al 16 jaar baklava maakt.

Hij zei dat zijn leuke creatie geïnspireerd werd door het paarse brood uit de oostelijke provincie Malatya. “Dat brood is speciaal gemaakt voor mensen met diabetes,” zei hij.

De paarse baklava is goedgekeurd door het ministerie van Gezondheid voor diabetici. Hoewel andere bakkers gelijkaardige baklava gemaakt hebben, is Atis de eerste in Erzurum.

Atis zei dat ze hun productiecapaciteit verdubbeld hebben en dag en nacht gewerkt hebben om aan de hoge vraag naar baklava tijdens het Offerfeest te voldoen.

Sabah

T.A.