Een Turkse man heeft op opvallende wijze geprobeerd een geliefde zwerfhond erin te luizen door poep op een tramlijn te leggen.

De zaak is uitgelopen op een politieke ruzie tussen de aanhangers van de regering en de oppositie, aangezien pro-AKP figuren het nieuws van de hond die op het openbaar vervoer had gepoept, valselijk hebben verspreid om de door de CHP geleide gemeente Istanbul zwart te maken.

Een Turkse man heeft geprobeerd een populaire zwerfhond erin te luizen door poep op een tram te leggen.

Volgens beelden die op 20 november zijn gedeeld door Murat Ongun, woordvoerder van de gemeente Istanbul, is Boji de hond erin geluisd door een man die de poep op 19 november in het openbaar vervoer heeft gelegd nadat hij het in zijn zak had meegenomen. De identiteit van de man is op dit moment nog onbekend.

De gemeente onthulde ook dat Boji op 19 november, de dag van het incident, in een asiel zat.

De beelden werden door de woordvoerder gedeeld als reactie op beweringen dat Boji op een tram had gepoept, die werden verspreid door sociale media-accounts die overwegend de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) steunden.

“De hond BOJİ van de gemeente Istanbul heeft op een tram gepoept,” zei Sağdan Haber, een pro-AKP Twitter account dat vaak berichten deelt tegen de gemeente omdat deze wordt geleid door de belangrijkste oppositie Republikeinse Volkspartij (CHP).

Het incident is het meest recente in de ruzie tussen de door de CHP geleide gemeente Istanbul en de AKP. Het inlijsten van een hond is echter een nieuw dieptepunt.

De AKP van president Recep Tayyip Erdoğan leed een grote nederlaag bij de lokale verkiezingen in 2019 toen het de grootste stad van Turkije verloor van de CHP.

Sindsdien doet de AKP voortdurend pogingen om burgemeester Ekrem İmamoğlu in diskrediet te brengen.

In één geval werd een onderzoek gestart naar İmamoğlu omdat hij zijn handen achter zijn rug hield tijdens een bezoek aan een heiligdom, waarbij aanklagers de burgemeester beschuldigden van respectloos gedrag.

In een andere zaak werd hij aangeklaagd omdat hij tegen Kanal Istanbul was, een kunstmatig kanaalproject dat Erdoğan als zijn “gekke project” beschouwt.

Imamoğlu is fel gekant tegen het kanaal vanwege de verwachte desastreuze gevolgen voor het milieu.

Hij heeft ook de onregelmatigheden uit het AKP-tijdperk in de gemeente aan het licht gebracht en benadrukt hoe corruptie een wijdverbreide praktijk werd in Istanbul.

Boji’s naam werd een trending topic op Twitter op 20 november, met gebruikers die zich afvroegen wat de AKP nu zal proberen als ze zo ver gingen om een hond erin te luizen. Ze vroegen ook of de peilingen zo deprimerend voor hen zijn dat ze hondenpoep proberen te gebruiken tegen de oppositie.

Verschillende gebruikers wezen erop wat de pro-AKP figuren kunnen doen om de oppositie in de toekomst te belasteren als ze zelfs hun toevlucht nemen tot het framen van een hond.

Boji kwam eerder in het internationale nieuws toen bekend werd dat hij in Istanbul rondreist met het openbaar vervoer.

Ambtenaren van de gemeente Istanbul hebben zijn reizen geregistreerd met een microchip en merken op dat hij vaak gebruik maakt van de metro en de veerboot naast andere voertuigen om zich te verplaatsen in de stad.

Na de poging tot inlijving riepen gebruikers van sociale media de gemeente Istanbul op om Boji te beschermen tegen degenen die hem kwaad zouden willen doen.

Bron: Turkse media