Ayşegül Aydın

Een tiener die seksueel is misbruikt door een Afghaanse man is bezweken aan haar verwondingen en overleden in een ziekenhuis in het noordwesten van Turkije.

Een 16-jarige tiener die seksueel werd misbruikt door een 20-jarige Afghaanse man is overleden in een ziekenhuis waar ze werd behandeld, meldde Demirören News Agency op 22 november.

Ayşegül Aydın werd seksueel misbruikt en geslagen door een Afghaanse man, alleen geïdentificeerd als A.M., in de noordwestelijke provincie Kocaeli en werd naar een ziekenhuis gebracht op 12 juli.

Terwijl A.M. in het kader van het lopende onderzoek werd gearresteerd, werd Aydın behandeld op de intensive care van een ziekenhuis, waar zij op 22 november aan haar verwondingen bezweek.

De naam van Aydın werd een trending topic op Twitter, waarbij gebruikers van sociale media opriepen om een einde te maken aan de vrouwenmoorden die Turkije hebben geteisterd.

Het aantal gevallen van geweld tegen vrouwen en vrouwenmoorden in Turkije is de laatste jaren sterk toegenomen, vooral door het beleid, die mannen beschermt.

President Recep Tayyip Erdoğan ging in maart zelfs zover dat hij Turkije terugtrok uit de Conventie van Istanbul, een internationaal verdrag dat vrouwen moet beschermen tegen geweld.

In veel gevallen blijkt uit rapporten na de moorden dat vrouwen hulp zochten bij de autoriteiten, maar genegeerd werden.

Hoewel de daders vaak worden vastgehouden, worden ze vrijgelaten of krijgen ze een lichte gevangenisstraf.

Tot nu toe werden in 2021 meer dan 300 vrouwen vermoord, zo blijkt uit statistieken van het We Will Stop Femicides Platform.

Na de dood van Aydın op 22 november, deelden vele Twitter-gebruikers berichten op sociale media om de regering te bekritiseren voor het toelaten van vluchtelingen in het land.

Bron: Turkse media