Foto: Justin Bieber

De verloofde van de vermoorde Saoedi-Arabische journalist Jamal Khashoggi heeft Justin Bieber opgeroepen om zijn optreden in de op een na grootste stad van het koninkrijk, Jeddah, dat gepland staat voor 5 december, te annuleren.

Khashoggi werd in 2018 vermoord en in stukken gehakt nadat hij het Saoedische consulaat in Istanbul was binnengelopen op de dag voor zijn huwelijk. Zijn verloofde, Hatice Cengiz, stond buiten te wachten.

De Turkse geleerde en activist heeft nu een open brief geschreven aan de zanger, waarin hij er bij hem op aandringt niet op te treden voor de “moordenaars” van de gedode Saoedische journalist.

In de brief, die zaterdag werd gepubliceerd in de Washington Post, vraagt Cengiz Bieber om het optreden te annuleren om “een krachtige boodschap naar de wereld te sturen dat jouw naam en talent niet zullen worden gebruikt om de reputatie te herstellen van een regime dat zijn critici doodt.”

De regering van president Joe Biden gaf in februari een Amerikaans inlichtingenrapport vrij waarin de Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman werd beschuldigd van de moord op Khashoggi in 2018 in Istanbul, maar spaarde hem een directe straf. De kroonprins ontkent elke betrokkenheid.

“Zing niet voor de moordenaars van mijn geliefde Jamal”, schreef Cengiz.

“Spreek je alsjeblieft uit en veroordeel zijn moordenaar, Mohammed bin Salman. Je stem zal door miljoenen worden gehoord.”

Bieber, die Canadees is, behoort tot een groep artiesten die gepland staan om op te treden als Saoedi-Arabië gastheer is van de Formule 1 Saudi Arabian Grand Prix in Jeddah.

“Als je weigert een pion van MBS te zijn, zal je boodschap luid en duidelijk zijn: ik treed niet op voor dictators. Ik verkies rechtvaardigheid en vrijheid boven geld,” schreef Cengiz, die de initialen van de kroonprins gebruikte.

Mensenrechtengroeperingen hebben er bij de artiesten op aangedrongen zich uit te spreken tegen de mensenrechtenkwesties in het koninkrijk.

“Saudi-Arabië heeft een geschiedenis van het gebruik van beroemdheden en grote internationale evenementen om de aandacht af te leiden van de wijdverbreide schendingen van de mensenrechten,” zei Human Rights Watch op woensdag.

De belangengroep drong er bij de artiesten, onder wie ook rapper A$AP Rocky, dj’s David Guetta en Tiesto en zanger Jason Derulo, op aan “zich publiekelijk uit te spreken over rechtenkwesties of, wanneer reputatiespoeling het primaire doel is, niet deel te nemen.”

Khashoggi, een in Saoedi-Arabië geboren inwoner van de VS die voor de Washington Post opiniestukken schreef waarin kritiek werd geuit op de Saoedische kroonprins, werd in het consulaat van het koninkrijk in Istanbul vermoord en in stukken gehakt door een team van agenten die banden hadden met de prins.

Een onderzoek naar de moord door een speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies, Agnès Callamard, stelde later vast dat Khashoggi was gedood door een Saoedisch moordcommando in wat zij beschreef als een met voorbedachten rade uitgevoerde, door de staat gesanctioneerde buitengerechtelijke executie.

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben afzonderlijk met een gemiddelde tot hoge mate van zekerheid vastgesteld dat de moord is bevolen door de Saudische kroonprins, Mohammed bin Salman.

De Turkse docu die zelfs Netflix niet durft uit te zenden

Bron: Turkse media