Ekrem İmamoğlu

Er is een onderzoek gestart naar de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, omdat hij zijn handen achter zijn rug hield tijdens een bezoek aan een heiligdom, waarbij aanklagers de burgemeester beschuldigen van respectloos gedrag.

Er is een ongebruikelijk onderzoek gestart naar de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, waarbij aanklagers hem beschuldigen van respectloos gedrag tijdens een bezoek aan een heiligdom.

İmamoğlu woonde vorig jaar een herdenkingsplechtigheid bij in het heiligdom van Mehmed de Veroveraar (Mehmed II) op de 567e verjaardag van de verovering van Istanbul. Mehmed II’s vrouw Gülbahar Hatun’s schrijn is ook op dezelfde plaats.

Tijdens de ceremonie liep Imamoğlu rond haar schrijn met zijn handen op zijn rug, wat het ministerie van Binnenlandse Zaken ertoe aanzette hem te beschuldigen van gebrek aan respect.

İmamoğlu werd gevraagd om deze week te getuigen, zei dagblad Cumhuriyet columnist Barış Pehlivan.

De woordvoerder van de gemeente Istanbul, Murat Ongun, bevestigde het rapport van Pehlivan en verklaarde dat het onderzoek “onbegrijpelijk” was.

Na een reactie op de sociale media, gaf de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Mahir Çataklı, een verklaring uit, waarin hij zei dat het proces verband houdt met het kantoor van de hoofdofficier van justitie van Istanbul.

Turkse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, wegens het niet respecteren van het mausoleum van een Ottomaanse sultan, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

“Er is een proces gestart door het hoofdofficier van justitie van Istanbul en het dossier is naar ons gestuurd,” zei Çataklı, eraan toevoegend dat de routineprocedures worden uitgevoerd.

Imamoğlu, die lid is van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), is een van de figuren die vaak het doelwit zijn van president Recep Tayyip Erdoğan en zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

Zijn beslissende overwinning in de verkiezingen in Istanbul en zijn felle verzet tegen Erdoğans kanaalproject creëert onrust binnen de entourage van de Turkse president..

Bron: Hürriyet