Foto: Alparslan Kuytul (links)

Turkse autoriteiten hebben volgelingen van Alparslan Kuytul, een islamitische sekteleider, met geweld verwijderd uit drie moskeeën in het zuiden van Turkije, zeggende dat hun gebedsbijeenkomsten een provocatie waren tegen de recent aangekondigde lockdown.

Op beelden was te zien hoe de politie zondag een groep mensen in een moskee in de provincie Gaziantep met geweld naar buiten leidde, terwijl sommigen riepen: “We lezen de Koran voor: “We lezen de Koran.”

Een agent werd gezien terwijl hij pepperspray gebruikte.

Turkije heeft tot half mei een volledige lockdown ingesteld om te proberen het aantal COVID-19-besmettingen, die de afgelopen weken sterk zijn toegenomen, terug te dringen.

Het bidden in moskeeën is niet verboden door de maatregelen, maar de autoriteiten in Gaziantep zeiden dat de groepen probeerden zich op te sluiten in de moskeeën voor de laatste dagen van de Ramadan zonder voorafgaande toestemming.

Het gouverneurskantoor van Gaziantep zei op maandag dat tegen de 76 mensen die de drie moskeeën waren binnengegaan, eerder een onderzoek naar terrorisme was ingesteld.

Het zei dat de politie hen had aangehouden nadat er sprake was van burgerlijke ongehoorzaamheid, eraan toevoegend dat gerechtelijke processen werden gestart voor bedreigend en beledigend gedrag en voor het schenden van de lockdown.

“De mensen die deze provocatie uitvoeren zijn volgelingen van (religieuze sekteleider) Alparslan Kuytul tegen wie al vele malen eerder een onderzoek is ingesteld op beschuldiging van terrorisme,” zei het bureau van de gouverneur.

Kuytul, die in 2018 werd gearresteerd en berecht op terrorisme-gerelateerde aanklachten maar vorig jaar werd vrijgesproken, zei op zijn Twitter-account dat de leden van zijn groep louter hadden gezocht om te aanbidden en niet bezig waren met provocatie.

Het bureau van de gouverneur zei dat de agent die pepperspray in de moskee had gebruikt, was geschorst.

Turkije heeft van 29 april tot 17 mei een volledige lockdown ingesteld, omdat het aantal dagelijkse gevallen van het coronavirus tot een nieuw record is gestegen.

video

Bron: Turkse media