De rechterhand van de gedode Daesh-terroristenleider Abu Bakr al-Baghdadi, een Afghaan met de codenaam "Basim", is gevangengenomen in Istanboel, Turkije, 2 mei 2021

De rechterhand van de gedode Daesh-terroristenleider Abu Bakr al-Baghdadi, een Afghaanse staatsburger met de codenaam “Basim”, is in Istanbul gevangengenomen tijdens een gezamenlijke operatie van de Turkse inlichtingendienst en politie, zo werd zondag gemeld.

De Afghaanse staatsburger, alleen geïdentificeerd onder de codenaam Basim, werd woensdag aangehouden in de wijk Ataşehir aan de Aziatische kant van de stad, volgens een verklaring van de politie van Istanbul.

Nieuwsberichten over de gezamenlijke operatie met de Turkse inlichtingendienst zeiden dat de verdachte betrokken was geweest bij het helpen verbergen van al-Baghdadi in de Syrische provincie Idlib na de val van de terreurgroep in 2019.

Basim werd ervan verdacht trainingen voor Daesh te hebben georganiseerd toen hij in Syrië en Irak verbleef, en in de besluitvormingsraad te hebben gezeten. Hij kwam in Turkije aan met een vals paspoort en een valse identiteitskaart.

Al-Baghdadi werd gedood tijdens een militaire operatie van de VS in Syrië in 2019. Volgens rapporten speelde de Turkse inlichtingendienst een sleutelrol in de dood van al-Baghdadi door een van zijn helpers aan te houden en uit te leveren aan Irak, die de Amerikaanse autoriteiten cruciale informatie verschafte voor het lokaliseren van de gemene man.

Turkse veiligheidstroepen hebben in de eerste drie maanden van 2021 minstens 850 verdachten opgepakt die banden hadden met Daesh, waarmee ze de aanwezigheid van de terreurgroep in het land en haar activiteiten in de regio een zware slag hebben toegebracht.

Turkije, dat in 2013 als een van de eerste landen Daesh als terroristische groepering erkende, voert al jaren veelvuldig binnenlandse en grensoverschrijdende operaties uit tegen de groepering om een belangrijke wereldwijde terreurdreiging uit te schakelen.

Bij de binnenlandse operaties van 2021 zijn 145 van de 850 personen – waaronder verscheidene hooggeplaatste personen – in hechtenis genomen en zijn sommigen van hen ook gerepatrieerd.

Bovendien zijn tijdens deze operaties documenten en munitie in beslag genomen die aan de terroristische groepering toebehoorden.

Bron: Sabah