Ekrem İmamoğlu

Turkse aanklagers hebben een celstraf van maximaal vier jaar geëist tegen de burgemeester van Istanbul.

Ekrem İmamoğlu wordt volgens Turkse media verdacht van het beledigen van de kiesraad.

De CHP-burgemeester spreekt de beschuldigen tegen. Hij erkent kritiek te hebben geuit, maar het ging volgens hem om een politieke discussie.

De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, is opnieuw aangeklaagd, dit keer omdat hij leden van de verkiezingsraad van Turkije zou hebben beledigd tijdens een toespraak in november 2019.

İmamoğlu van de belangrijkste oppositiepartij CHP ligt in de clinch met regering sinds hij in juni 2019 in een herverkiezing tot burgemeester van de grootste stad van Turkije werd verkozen.

Toespraak 2019 

De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, werd op 28 mei opnieuw in staat van beschuldiging gesteld, dit keer omdat hij leden van de verkiezingsraad van Turkije zou hebben beledigd tijdens een toespraak in november 2019.

De aanklacht beweerde dat de burgemeester 11 leden van de hoge verkiezingsraad van Turkije (YSK) had beledigd.

De burgemeester noemde het overdoen van de verkiezingen volgens media slecht voor het internationale aanzien van Turkije.

Ook zou hij verantwoordelijke functionarissen voor dwazen hebben uitgemaakt.

De YSK (de Turkse Hoge Raad) erkende de oorspronkelijke overwinning van İmamoğlu in de lokale verkiezingen van 2019 niet en gelastte een herhaling van de stemming, die de burgemeester opnieuw won.

Belangrijkste oppositie-lid van de Republikeinse Volkspartij (CHP) İmamoğlu zei naar verluidt tijdens een persbijeenkomst op 4 nov. 2019 dat de annulering de internationale status van Turkije aantastte en dat de ambtenaren die de beslissing namen dwaas waren.

Gevangenisstraf

Aanklagers sturen nu aan op een gevangenisstraf van 1 tot 4 jaar voor de burgemeester. Hij zou dan tijdelijk van het politieke toneel kunnen verdwijnen.

De burgemeester – wordt samen met Mansur Yavaş (burgemeester Ankara – gezien als een mogelijke kandidaat om het namens de oppositie op te nemen tegen Erdoğan bij de presidentsverkiezingen van 2023.

Recente opiniepeilingen suggereren dat İmamoglu’s populariteit president Recep Tayyip Erdoğan heeft ingehaald, terwijl de president vecht tegen de wereldwijde COVID-19 pandemie en economische uitdagingen, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen die gepland zijn voor 2023.

Bron: Turkse media