Een foto genomen van een mobiele telefoon in Istanbul op 26 mei 2021 toont Sedat Peker aan het woord op zijn YouTube-kanaal

Turkse aanklagers vaardigden donderdag een arrestatiebevel uit tegen de maffiabaas Sedat Peker.

Het hoofd van het openbaar ministerie in Ankara heeft op 27 mei een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de verbannen maffiabaas Sedat Peker, die al meer dan drie weken lang video’s van een uur online zet waarin hij Turkse ambtenaren beschuldigt van een groot aantal misdrijven.

Anadolu, het staatspersbureau, zei dat Peker nu ook verdacht wordt van betrokkenheid bij een terreurgroep onder leiding van een in de VS gevestigde moslimprediker, die Turkije de schuld geeft van een mislukte coup tegen Erdoğan in 2016.

In een reeks van zeven YouTube-video’s, die samen meer dan 57 miljoen keer zijn bekeken, heeft Peker onbevestigde beschuldigingen, variërend van corruptie tot verkrachting en moord, geuit tegen hooggeplaatste Turkse ambtenaren.

Het arrestatiebevel komt een dag nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de beschuldigingen aan de kaak heeft gesteld en zijn steun heeft betuigd aan minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu, een veelvuldig doelwit in de video’s van de gangster.

“We staan achter onze minister van Binnenlandse Zaken in zijn strijd tegen criminele bendes en terroristische organisaties”, zei Erdogan op 26 mei tegen AKP-wetgevers.

Verenigde Arabische Emiraten

Peker, die zich vermoedelijk in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten bevindt, dreigde Soylu te “ruïneren” in een achtste video die hij beloofde op 30 mei te plaatsen.

De gangster zei dat terwijl Soylu hem tipte over een onderzoek tegen hem, wat hem ertoe aanzette Turkije in 2019 te ontvluchten, hij gedwongen was om wraak te nemen nadat zijn familie naar verluidt mishandeld was tijdens een politie-inval in Istanbul.

In reactie op de beschuldigingen diende Soylu vorige week een klacht in tegen Peker en verscheen hij op 25 mei op de nationale omroep Haberturk in een poging om zijn naam te zuiveren van onbevestigde aantijgingen.

Tegen parlementaire motie

AKP-wetgevers, samen met nationalistische parlementsleden die de regerende coalitie vormen, stemden op 26 mei tegen een parlementaire motie die opriep tot een onderzoek naar Peker’s beschuldigingen aan het adres van topambtenaren.

Eerder op de dag zei Erdogan dat justitie alle beschuldigingen zou onderzoeken.

“Geen enkele bewering … uit het verleden zal in het midden worden gelaten, alles zal worden onderzocht door de rechterlijke macht, alle leugens en beschuldigingen zullen worden gezuiverd,” zei Erdogan.

“Niemand mag eraan twijfelen dat Turkije een democratische rechtsstaat is.”

Peker beschuldigt onder meer de zoon van ex-premier Binali Yildirim, Ekram, ervan naar Venezuela te zijn gereisd om een mogelijke route voor drugssmokkel op te zetten.

Yildirim ontkende later deze bewering, en zei dat zijn zoon COVID-19 hulp aan het distribueren was.

Peker beschuldigde ook voormalig minister van Binnenlandse Zaken Mehmet Agar van het illegaal in beslag nemen van een jachthaven van een zakenman die momenteel onder huisarrest staat op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische groepering.

Andere beschuldigingen schetsen verschillende vormen van collusie tussen criminele bendes en staatsambtenaren.

Bron: Turkse media