Muhammedullah Raihan en Elhan Atıfı

Een Afghaanse man genaamd Muhammedullah Raihan heeft zijn eerste proces gehad voor het volgen van zijn ex-vrouw naar Turkije en het doden van haar na een jaar nadat ze in 2017 was ontsnapt aan zijn misbruik, meldde het dagblad Hürriyet op 27 mei. 

Het 27-jarige femicide-slachtoffer Elhan Atıfı was aan haar mishandelende ex-man ontsnapt door in 2017 naar Turkije te vluchten, een appartement te huren in de wijk Sultangazi in Istanbul.

Raihan spoorde zijn ex-vrouw naar verluidt op via sociale media en deed een mislukte poging om via Iran Turkije binnen te komen, waarbij de vrouw uiteindelijk illegaal de grenzen overstak om in Turkije te arriveren.

De aanvaller zou het slachtoffer een tijdje hebben gestalkt voordat hij haar vermoordde en haar hebben gesmeekt om weer bij elkaar te komen.

Atıfı vertelde Raihan naar verluidt haar adres op 16 januari 2018, toen de dader arriveerde en het slachtoffer een dag later aanviel, haar doodde en het land probeerde te ontvluchten.

Eerst probeerde hij via Iran naar Turkije te komen, maar dat mislukte. Daarna ging hij op een illegale reis van 4 duizend 500 kilometer.

Afghaanse man reist 4500 kilometer om ex-vrouw te doden

Hij stak eerst de Iraanse grens en vervolgens de Turkse grens illegaal over en bereikte Istanbul. Dagenlang smeekte hij bij haar om vergiffenis.

Hij zei dat hij slechte dingen deed onder de druk van zijn familie en dat hij naar Europa wilde om samen een nieuw leven op te bouwen.

Atıfı geloofde haar man en vertelde haar thuisadres in de nacht van 16 januari 2018.

De volgende ochtend sloeg Raihan het hoofd van haar ex-vrouw met een strijkijzer en wurgde haar dood met een netsnoer.

Raihan, die contact opnam met de smokkelaars die hem naar Turkije brachten, werd gepakt en vastgehouden terwijl hij zich voorbereidde om de Iraanse grens over te steken.

Muhammedullah Raihan, die werd aangeklaagd, verdedigde zichzelf tijdens de eerste hoorzitting als volgt:

“Ik schaamde me voor mijn familie en voor mijn omgeving vanwege haar vertrek. Ze had hier een vriend. Toen ik dit hoorde, werd ik boos en zei: “Hoe kun je dit zeggen, je bent mijn eer”.

Ik pakte het object waarmee ze me aanviel en sloeg op haar hoofd. Ze stond op en viel opnieuw aan. Toen ze mij duwde, viel ze op het elektrische fornuis. Toen zij begon te schreeuwen, wikkelde ik de kabel om haar keel. Toen ik me realiseerde dat ze flauwviel, liep ik weg van huis. ”

Raihan werd aangehouden terwijl hij het land via de Iraanse grens probeerde te verlaten en had zijn eerste hoorzitting op 26 mei, waar hij zei dat hij Atıfı had gedood omdat hij haar eerst had aangevallen.

De hoorzitting werd door de rechtbank uitgesteld, terwijl een advocaat van het Ministerie van Familie en Sociale Diensten verzocht om deel te mogen nemen aan de rechtszaak.

Bron: Turkse media