In de laatste weken werd er gefluisterd door verschillende Turkse media dat er een nieuwe Turkse partij zou opgericht worden door de voormalige premier Ahmet Davutoğlu en ex vicepremier Ali Babacan. Twee politieke zwaargewichten die vroeger een belangrijke rol hadden in de partij van Turks president Erdoğan, Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

t24.com.tr

Vandaag werd bekend gemaakt dat er een aanvraag werd ingediend voor de licentierechten van ‘Yaşam ve Adalet Partisi’ (YAP) [vertaling: De Partij voor Leven en Rechtvaardigheid] bij het Turkse Patenten Instituut. Het is nog niet bevestigd dat het effectief gaat om de nieuwe partij van Babacan en Davutoğlu.

Babacan nam ontslag bij de AKP

Ali Babacan

De voormalige Turkse vicepremier, Ali Babacan, had eerder dit jaar op 8 juli aangekondigd dat hij ontslag zou nemen uit de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

Loopbaan Davutoğlu

Davutoğlu werd op 1 mei 2009 benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken van Turkije, voorafgaand was hij de hoofdadviseur van de minister-president van de Republiek Turkije. Na daags tevoren tot voorzitter van de AKP te zijn gekozen, volgde hij op 28 augustus 2014 Recep Tayyip Erdoğan op als premier, nadat deze president was geworden.

t24.com.tr

Hoe denkt Erdoğan over deze nieuwe Turkse partij?: Je brengt schade toe aan de ‘ummah’

“80 parlementsleden van AKP gaan nieuwe partij Davutoglu vervoegen”

Voormalige vicepremier Babacan keert AK-Partij de rug toe