Turks president Recep Tayyip Erdoğan heeft voormalig vice-premier Ali Babacan op de korrel genomen, omdat hij opstapt uit de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Erdoğan beschuldigt hem ervan dat hij “het algemeen belang veronachtzaamt”.

Ali Babacan en Recep Tayyip Erdogan

“Babacan heeft overlegd met mij. Hij zei dat hij ontslag ging nemen na de heruitgave van de verkiezingen op 23 juni, omdat hij zich niet langer thuis voelt bij de AKP. Hij verwijt ons vooral dat we geen goed economisch beleid voeren. Wat ons betreft, mag je het nationaal belang nooit veronachtzamen,” zei Erdoğan. We interviewden hem op de avond van 9 juli, bij zijn terugkeer uit Bosnië. Daar nam hij deel aan de tweedaagse top over het Zuidoost-Europees Samenwerkingsproces (SEECP).

Erdoğan heeft naar eigen zeggen meer uitleg gevraagd aan Babacan, die medeoprichter is van de AKP, over nieuwe geruchten dat hij uit de politiek zou stappen, maar zei “dat hij daar nu nog niet aan denkt”.

“Mijnheer Ali is één van de jongsten die ooit minister werd in Turkije. Er waren veel dingen waar we het niet over eens konden worden; de kwestie van de rentevoeten bleek het belangrijkste knelpunt. Ik heb hem altijd gezegd dat we veel verlies lijden door de rentevoeten,” zegt Erdoğan. Toen de rentevoeten daalden naar 4,6 procent, lag de inflatie op zo’n 7 procent, voegt hij eraan toe.

“Er is geen enkele garantie dat de mensen altijd hier zullen blijven.”

Naar eigen zeggen heeft hij Babacan verteld dat het kabinet gretig gebruik zou maken van zijn ideeën en bijdragen, als die er waren.

De president benadrukte ook dat hij Babacan heeft gevraagd om adviseur te worden voor de AKP. Maar hij is niet op dat aanbod ingegaan.

“Onze partij heeft een diepgewortelde infrastructuur. Dat heb ik hem ook gezegd. Ik zei: ‘Het is jouw zaak, maar vergeet niet dat je niet het recht hebt om de ummah [moslimgemeenschap] schade toe te brengen. Dat is wat je nu aan het doen bent en je zal er niets mee bereiken.’ Ik raadde hem ook aan om niet te treuzelen [om een nieuwe partij op te richten], want het duurt nog maar vier jaar voor er nieuwe verkiezingen zijn,” dixit Erdoğan.

Bron: Hürriyet

S.V.R. ✅

Voormalige vicepremier Babacan keert AK-Partij de rug toe

“80 parlementsleden van AKP gaan nieuwe partij Davutoglu vervoegen”