Navo-baas Stoltenberg:

Het hoofd van het NAVO-bondgenootschap veroordeelde de dodelijke aanvallen van het regime van Bashar al-Assad in Idlib. Dat is een gebied in Noord-Syrië waar in theorie een staakt-het-vuren van kracht is.

“We hebben gezien dat er in het wilde weg werd geschoten op burgerdoelwitten. We veroordelen dat, omdat we alle niet-gerichte aanvallen veroordelen,” zei Stoltenberg in een interview. Stoltenberg was in Brussel voor een top van ministers van Defensie.

“Ik ben heel bezorgd over de situatie in Idlib. Er vinden verschrikkelijke aanvallen plaats op burgers. Opnieuw zijn er honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen.”

Foto: NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg houdt een persconferentie voor aanvang van de vergadering van Defensieministers in het hoofdkwartier in Brussel, België (11 februari 2011).

Stoltenberg riep het regime van Assad en Rusland op om te stoppen met de aanvallen. Hij verwacht dat de kwestie ook ter sprake zal komen op de top van de Defensieministers.

“We roepen Assad en Rusland (omdat Rusland het regime steunt) op om met deze aanvallen te stoppen, het internationaal recht te respecteren en hun volle steun te verlenen aan de VN, die probeert tot een vredevolle oplossing te komen.”

Al sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 is Idlib een bolwerk van de oppositie en de gewapende rebellengroepen.

Akkoord

In september 2018 bereikten Turkije en Rusland een akkoord in Sochi. Ze spraken af dat Idlib een de-escalatiezone moest worden, waar elke geweldpleging uitdrukkelijk verboden werd.

Desalniettemin kwamen er sindsdien al meer dan 1800 burgers om bij aanvallen van het regime en Russische troepen. Zowel het staakt-het-vuren van 2018 als een ander staakt-het-vuren, dat onlangs op 12 januari van kracht werd, werden met voeten getreden.

Oproep 

Met zijn oproep herhaalt Stoltenberg de boodschap van president Recep Tayyip Erdoğan. Die veroordeelde ook al de aanvallen op burgers en op de Turkse troepen die daar gestationeerd zijn om toe te zien op de de-escalatie, zoals overeengekomen met Rusland.

Erdoğan riep Rusland, bongenoot van Assad, ook op om de vredesprocessen van Astana en Sochi serieuzer te nemen, en meer te doen opdat de aanvallen zouden stoppen.

Maandag kwamen nog vijf Turkse soldaten (zie foto) om en raakten vijf andere gewond bij beschietingen. Vorige week kwamen in gelijkaardige omstandigheden zeven Turkse soldaten (zie onderstaande tweet) en een burger, die voor het Turkse leger werkte, om het leven.

De Turkse troepen zijn gelegerd in Idlib, als onderdeel van een antiterreuroperatie en vredesmissie.

Bron: Sabah

S.V.R.