Ceren Baştürk

Ceren Baştürk is een bekend gezicht voor de bewoners van Galata en Şişhane, twee wijken van Istanbul waar ze bijna dagelijks rondloopt met haar twee gele zakken. ‘Het meisje met de gele zak’, zoals ze genoemd wordt, raapt plastic flessen op en recycleert ze.

Met de opbrengst koopt ze eten voor zwerfhonden en -katten. Dat doet de 25-jarige studente met behulp van een slim toestel, waar geld uitkomt als je er plastic flessen in stopt. De machines van het stadsbestuur laden krediet op je elektronische buskaart, in ruil voor plastic flessen. Maar Baştürk gebruikt ze om haar İstanbulkart mee op te laden. In plaats van gratis met de bus te rijden, koopt ze eten voor zwerfdieren in kruidenierswinkels.

In het begin verzamelde de jongedame plastic flessen om het milieu te beschermen. Toen twee jaar geleden de slimme machines in de stad geïnstalleerd werden, kwam ze met het idee om zwerfdieren te gaan helpen. Ze gebruikt ook andere machines, waar je eten voor dieren uit kunt halen in ruil voor plastic flessen.

Baştürk wil ook daklozen gaan helpen en vraagt de steun van zo veel mogelijk mensen om haar zakken gevuld te krijgen.

“Zowat negen maanden geleden ben ik begonnen met deze actie. In het begin gebruikte ik zakken in verschillende kleuren, maar toen de mensen nieuwsgierig begonnen te worden, ben ik overgeschakeld op een gele, doorzichtige zak. Dus nu weten de mensen dat ik plastic flessen verzamel en helpen ze me,” zei ze zondag in een interview met Anadolu Agency (AA). Ondertussen zijn er winkeliers in Galata en Şişhane die lege flessen bijhouden voor haar. “Sommige mensen brengen zelfs flessen van thuis mee.”

“Maar ik zou nog meer willen doen. Ik wil ook mensen helpen. Bijvoorbeeld, als ik van een bakkerij 100 broden zou krijgen, kan ik die aan mensen in nood geven. Of ik zou boeken kunnen geven aan kinderen die ze niet kunnen betalen.”

Bron: Sabah

S.V.R.