Eric Arendsn is onderzoeksjournalist bij VPRO's Argos

Het Nederlandse elektronicabedrijf Philips heeft de versleuteling afgezwakt van apparaten waarmee landen – waaronder Turkije – veilig dachten te communiceren, bevestigt Cees Jansen, oud-cryptograaf van Philips, zaterdag tegen onderzoeksplatform Argos. Het bedrijf deed dit in opdracht van de BVD, de voorloper de AIVD en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Deze week werd bekend dat inlichtingsdiensten CIA en de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND) jarenlang overheden afluisterden. De CIA en de BND waren vanaf 1970 in het geheim eigenaar van het Zwitserse bedrijf Crypto AG. Het bedrijf verkocht systemen aan meer dan 120 landen die gebruikt werden om geheime communicatie te versleutelen.

De apparaten van het bedrijf moesten ervoor zorgen dat derden onderschepte communicatie niet konden lezen. Maar bij sommige landen werd deze encryptie expres afgezwakt, waardoor de CIA en BND de versleutelde berichten van overheden makkelijk konden ontcijferen.

Turkije is een van de landen die door de CIA werd afgeluisterd. De Duitse inlichtingendienst wilde niet meehelpen met het afluisteren van Turkije, omdat het land lid was van de NAVO en daarmee officieel een bondgenoot was. De Amerikaanse CIA keek vervolgens naar Nederland voor hulp.

Philips en Nederlandse inlichtingsdienst betrokken bij afluisteren Turkije

Het Nederlandse bedrijf Philips verzwakte de Aroflex, een coderingsapparaat dat bestemd was voor geheime communicatie tussen NAVO-bondgenoten. Ankara wilde het ook gebruiken voor communicatie met zijn ambassades en voor interne communicatie van het leger. Washington wilde een afzwakte versie leveren, zodat de Turken konden worden afgeluisterd. Daar weigerden de Duitsers naar verluidt aan mee te werken.

Philips kreeg van de BVD, voorloper van de AIVD, en Amerikaanse inlichtingendienst CIA de opdracht om de versleuteling van de Aroflex te verzwakken. De Aroflex is een coderingsapparaat dat was bestemd voor geheime communicatie tussen NAVO-bondgenoten. Turkije gebruikte het apparaat onder meer voor de interne communicatie van het leger. Philips gaf gehoor aan deze oproep, vertelt cryptograaf Jansen.

Belazeren van Turkije

“Ik keek er in die tijd anders tegenaan dan nu”, zegt Jansen. “Ik deed wat de baas me vroeg, en maakte wat gemaakt moest worden.” Hij zette geen vraagtekens bij de operatie om bondgenoot Turkije te belazeren.

Het Nederlandse bedrijf Philips laat in een reactie aan het VPRO-programma Argos weten geen reactie te kunnen geven. “Omdat het al zo lang geleden is, hebben we navraag gedaan bij het bedrijfsarchief. Onze archivarissen hebben over deze kwestie echter geen informatie kunnen vinden.”

Inlichtingencoup van de eeuw

De cryptograaf doet de uitspraken over Philips in de context van Cryptoleaks, de reeks internationale onthullingen van deze week over Operatie Rubicon. Dankzij deze ’wereldwijde inlichtingencoup van de eeuw’ konden de Amerikaanse NSA en de Duitse Bundesnachrichtendienst decennia lang meer dan honderd landen afluisteren. De zeer geheime evaluatierapporten van Operatie Rubicon zijn in handen van het onderzoeksplatform Argos.

Bron: nporadio1