Foto: Een vrouwelijke activiste betoogt in Amsterdam en doet de Turkse nationalistische Grijze Wolven-groet . (13 maart 2017)

De Staatsveiligheid besluit dat de Turkse beweging Grijze Wolven geen verborgen agenda heeft om de Belgische politiek te infiltreren. Ook al moest de Belgisch-Turkse politicus Emir Kir onlangs de Socialistische Partij (PS) verlaten wegens “vermoedelijke” banden met de Grijze Wolven.

De Franstalige PS zette in januari haar stemmenkanon, burgemeester en Kamerlid Emir Kir, uit de partij. Die betaalde de prijs voor een ontmoeting op het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Node, waar hij de sjerp draagt, met enkele Turkse burgemeesters van de partij MHP.

Foto: (De Afspraak)

Dat is de politieke tak van de ultranationalistische beweging Grijze Wolven, een bondgenoot van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De beweging komt al sinds eind jaren 70 voor in België, in het zog van de MHP en culturele centra die gecoördineerd worden door de Belgisch-Turkse Federatie BTF.

Grijze Wolven zijn geen terroristen

Welke analyse maakt de Staatsveiligheid van de Grijze Wolven in België? ‘De leden van MHP en de BTF blijven gezien worden als Grijze Wolven, maar men kan in België niet spreken van een paramilitaire of terroristische organisatie.

De dreiging van de BTF en haar aanhangers wordt door de Staatsveiligheid als minimaal beschouwd’, antwoordde Belgische minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die bevoegd is voor de Staatsveiligheid.

Staatsveiligheid

‘De Staatsveiligheid beschikt niet over informatie die erop wijst dat de BTF de intentie of een strategie heeft om de Belgische politiek te infiltreren. Net zoals andere Belgische politici komen politici van Turkse origine uit alle lagen van de bevolking en zijn ze van verschillende strekkingen. Dus zijn sommigen ook aanhanger van MHP.’

De Tijd