Het nep-callcenter dat door de bende in Istanbul werd opgericht. De bende gebruikte deze plek om nietsvermoedende burgers te belazeren.

De Turkse en Duitse politie is opzoek naar 76 bendeleden die een vals callcenter hebben opgezet om Duitse burgers op te lichten. De verdachten deden zich voor als politie of aanklager om zo geld af te troggelen van voornamelijk oudere Duitse burgers.

De Duitse politie had in zijn zoektocht naar de leider van de bende (F.Ö), contact opgenomen met Turkse officieren van justitie. De Turkse verdachte, die eigenaar was van een bedrijf in Duitsland, wordt beschuldigd van het opzetten van een frauduleus callcenter in Istanbul. Turkse officieren van justitie hebben arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 36 verdachten, waaronder vijf Duitse staatsburgers, die worden verdacht van het bedriegen van 20 mensen voor een totaalbedrag van 3 miljoen euro.

De politiediensten in Istanbul en in de mediterrane steden Antalya en Muğla hebben woensdag een aantal operaties opgezet om de verdachten gevangen te nemen. De Duitse politie lanceerde gelijktijdig dezelfde operatie om in totaal 40 verdachten te arresteren, waaronder 21 Duitsers, 15 Turken, een Albanees, twee Brazilianen en een Pool. Hoeveel criminelen er effectief in de boeien werden geslagen is nog niet bekend.

De Turkse politie nam in de valse callcenters in Antalya en Istanbul, heel wat computers en een grote hoeveelheid cash in beslag. Het Duitse persbureau dpa meldde dat er drie mensen werden gearresteerd in de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, meer bepaald in Keulen en in Dortmund. De bende heeft in totaal 100 verschillende slachtoffers gemaakt, voornamelijk in het westen van Duitsland.

Sabah

O.A.