Syrische president Bashar al-Assad (Turkije veroordeelt erkenning van Armeense genocide door Assad)

De spanningen tussen Turkije en het regime van Bashar al-Assad lopen hoog op. Dodelijke militaire confrontaties in de Noordwest-Syrische provincie Idlib zijn daar een oorzaak van, maar nu erkende het door Assad gecontroleerde parlement in Damascus ook de gebeurtenissen in 1915 als “genocide”.

Turkije veroordeelde die erkenning donderdagavond, en noemt die hypocriet. “Dit is een hypocriete daad van een regime dat al jaren haar eigen bevolking op verschillende manieren uitmoordt, dat verantwoordelijk is voor miljoenen ontheemde burgers en dat erom bekend staat chemische wapens te gebruiken”, aldus een verklaring van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken.

Volgens Ankara zijn de claims over genocide niets waard in vergelijking met de huidige humanitaire crisis aan de Turkse grens, waarvoor Ankara Damascus verantwoordelijk houdt. Dit is 1 van de ergste humanitaire rampen. “Het regime dat al haar legitimiteit verloren heeft, doet op niets gebaseerde beweringen, en dat is een teken van een verwrongen ingesteldheid”, aldus het ministerie van Buitenlandse zaken.

Na de dood van 13 Turkse soldaten en een burger in dienst van het Turkse leger bij 2 aanvallen in de provincie Idlib, zijn de spanningen tussen Ankara en Damascus opgelopen.

De controversiële beslissing kwam er een dag nadat president Recep Tayyip Erdogan had aangekondigd dat het Turkse leger alle doelwitten zou aanvallen die een bedreiging vormen voor de observatieposten in Idlib en het regime in Damascus beschuldigde van het maken van burgerslachtoffers.

200.000 dodelijke slachtoffers

Het regime wordt bekritiseerd omdat het burgerdoelwitten zoals woonwijken, ziekenhuizen scholen en andere burgerinfrastructuur zou aanvallen. Bij dergelijke aanvallen kwamen al 200.000 burgers om en sloegen miljoenen anderen op de vlucht.

Opstand tegen Ottomaanse heersers

Volgens het Turkse standpunt kwamen in 1915 veel Armeniërs in Oostelijk Anatolië om omdat ze de kant van de binnenvallende Russen kozen en in opstand kwamen tegen de Ottomaanse heersers.

Vervolgens werden veel Armeniërs gedwongen om te verhuizen waardoor nog meer slachtoffers vielen. Turkije noemt de gebeurtenissen van 1915 geen genocide, maar is wel van mening dat ze een tragedie waren, die aan beide kanten slachtoffers maakten.

Oprichting van commissie

Ankara heeft al meerdere keren voorgesteld om een commissie op te richten bestaande uit historici uit Turkije, Armenië en de Internationale Gemeenschap. Die zou dan de kwestie moeten onderzoeken.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)