Tuncer Ustael (rechts op de foto) uit de West-Turkse provincie Kocaeli wordt beschuldigd van verschillende moorden, foltering en kindermisbruik. Hij werd daarbij geholpen door zijn familieleden, waaronder zijn vrouw Emine (links), die geloofden dat hij bovennatuurlijke krachten bezat. Beide verdachten werden op 9 januari opgepakt tijdens een live tv-show.

Deze week werden verschillende leden van de beruchte familie Palu veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht jaar tot levenslang. Eerder werd het onrustwekkende gedrag van de familie in beeld gebracht in een reality show, gepresenteerd door Müge Anlı. Dat leidde overal te lande tot gefronste wenkbrauwen.

De rechtbank in Kocaeli (Noordwest-Turkije) veroordeelde Tuncer Ustael, de schoonzoon van de familie, tot levenslang voor de moord op zijn schoonzus Meryem Tahnal 12 jaar geleden. Emine, de vrouw van Ustael, haar moeder Hava en diens zonen İsa en Fatih Palu kregen celstraffen van acht tot 12 jaar.

De familie Palu was te zien in verschillende afleveringen van een reality show rond vermiste personen. De familieleden beschuldigden Ustael van de moord op Meryem Tahnal en Melike Tahnal, dochter en kleindochter van familiepatriarch Harun Palu.

Harun is het enige lid van de familie dat voor geen enkele misdaad terecht staat.

Foto: Op deze niet-gedateerde foto wordt Tuncer Ustael onder politiebegeleiding naar de rechtbank in Kocaeli gebracht.

Verder beschuldigden ze Ustael van afpersing en manipulatie met behulp van jinns. Dat zijn wezens die op geesten lijken en die, volgens de islamitische traditie, mensen kwaad kunnen doen. Ustael en zijn vrouw Emine ontkenden alles in een reeks tv-shows, die miljoenen kijkers haalden. De uitzendingen gingen viraal door de vreemde onthullingen van de familieleden. In een vorig verhoor beschuldigde de zus van Meryem Ustael er ook van dat hij haar verkracht had.

Beruchte ‘familie Palu’ veroordeeld voor (medeplichtigheid aan) moord en ontvoering

De openbaar aanklager vroeg levenslang voor Ustael, omdat hij Meryem Tahnal tot de dood zou hebben gemarteld. Verder wordt hij verdacht van ontvoering en fraude met kredietkaarten. Andere familieleden werden aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord en ontvoering. Meryem Tahnal verdween in 2008. Een jaar later verdween haar dochter Melike. De politie hield grootscheepse zoekacties in het gebied waarvan Ustael beweerde dat ze daar begraven lagen, maar geen van beiden werden gevonden.

Ontkenning

Ustael zelf ontkende dat hij de moeder en dochter vermoord had. In het laatste verhoor ontkende hij alles opnieuw. Zijn vrouw Emine trad hem bij. Volgens haar heeft haar moeder Hava Ustael valselijk beschuldigd “om haar eigen misdaden te verdoezelen”. Ook de andere verdachten pleitten onschuldig en beweerden dat de getuigen vals waren.

Onder invloed van Ustael

Hava Palu getuigde dat de hele familie onder invloed stond van Ustael. Ze deden alles wat hij zei en lieten oogluikend toe dat hij Meryem Tahnal vaak slecht behandelde. “Hij maakte ons bang door te zeggen dat hij jinns op ons zou loslaten als we niet deden wat hij zei. We gaven hem geld wanneer hij maar wilde. Op een dag dwong hij ons om ons huis te verlaten en samen met hem in een auto te gaan leven, zogenaamd om ons te beschermen tegen de jinns.”

Verder zei ze dat ze vaak “geluiden” hoorde op het dak van haar huis, wat ze toeschreef aan jinns. Meryem Tahnal leefde ook in die auto met hen samen tot ze op een dag haar lijk vonden. Ustael moet de vrouw zwaar mishandeld hebben voor ze haar lichaam ontdekten, getuigde Hava.

Haar zoon İsa hielp Ustael om de vrouw te begraven en Ustael dwong hen niets te vertellen aan de politie. Andere familieleden, waaronder İsa en haar broer Fatih, weerlegden de getuigenis van hun moeder. Hava’s dochter Ayşe Palu getuigde dat Ustael ooit “seksuele betrekkingen” met haar had gehad, “om haar jinns uit te drijven”. “Hij bedreigde ons constant met jinns en wij moesten alles doen wat hij maar wilde uit angst voor die jinns.”

Bron: Sabah

S.V.R.

Turkije in shock: zelfverklaarde hodja ‘met magische krachten’ verkrachtte eigen kinderen