Zeven leden van een familie in West-Turkije werden opgepakt tijdens een live televisie-uitzending. Ze hebben de voorbije weken het land geschokt met hun horrorverhaal.

Tuncer Ustael (rechts op de foto) uit de West-Turkse provincie Kocaeli wordt beschuldigd van verschillende moorden, foltering en kindermisbruik. Hij werd daarbij geholpen door zijn familieleden, waaronder zijn vrouw Emine (links), die geloofden dat hij bovennatuurlijke krachten bezat. Beide verdachten werden op 9 januari opgepakt tijdens een live tv-show.

De politie viel het huis van de familie Palu in Kocaeli binnen op 9 januari. Eén van de sleutelfiguren, Tuncer Ustael, werd opgepakt toen hij te gast was bij presentatrice Müge Anlı, die onopgeloste strafzaken onderzoekt in haar live show op de commerciële omroep ATV.

De gearresteerde familieleden worden ervan beschuldigd dat ze Ustael geholpen en gesteund hebben bij de moorden en het seksueel misbruik. Anlı en haar studiogasten applaudisseerden toen de arrestaties voor hun ogen gebeurden en ook werden uitgezonden.

“We zijn onschuldig. We hebben niemand begraven,” verklaarde Ustaels vrouw Emine, toen ze samen met haar echtgenoot werd meegenomen naar het politiekantoor.

De politie sloeg Ustael in de boeien terwijl miljoenen kijkers live mee keken. Maar een paar uur later verbood het parket de verspreiding van nieuws over het lopend onderzoek.

Foto: Tuncer Ustael

De beschuldigingen luiden als volgt. Palu is een aangetrouwd familielid sinds 2008 en liet zichzelf doorgaan als een islamitische “hodja, die geesten kan controleren”. Hij wist de meeste familieleden aan zich te binden en tot overtuigde volgelingen van zijn personencultus te maken. Vervolgens gaf hij zijn volgelingen opdracht om drie andere familieleden te vermoorden en verkrachtte minstens vier kinderen.

Er volgde een drama dat een decennium lang duurde. Ustael werd slechts één keer veroordeeld voor dwang, toen hij de hand probeerde te leggen op de bezittingen van een sceptisch familielid. In 2014 werd hij vrijgesproken voor ernstigere feiten als moord en pedofilie, omdat de vier vermeende medeplichtigen uit zijn familie hem vrijpleitten.

De beschuldigingen werden weer opgerakeld toen twee familieleden vorige maand met het verhaal naar buiten kwamen en uitgenodigd werden in Anlı’s show.

De voorbije weken waren er dagelijks uitzendingen over de zaak. Op 9 januari kwam de politie in actie, omdat een moeder en haar dochter uit de familie nog steeds vermist zijn.

Psychiatrische instellingen

Ondertussen blijven drie familieleden opgenomen in psychiatrische instellingen, waarschijnlijk als gevolg van de martelpraktijken. De recente uitzendingen zouden erop kunnen wijzen dat Ustael “aan dezelfde psychotische stoornis leidt”, verklaarde psychiater Ahmet Ertan Tezcan in een interview met de krant Demirören op 9 januari.

Het onderzoek naar de familie Palu wordt gevoerd door het parket van Kocaeli Körfez en is nog lopende.

Hürriyet

S.V.R.