İbrahim Tatlıses en Linet

Altın Kelebek (Pantene Golden Butterfly Awards) ligt onder vuur in Turkije omdat het een zanger die bekend staat om zijn beledigende gedrag tegenover vrouwen een ereprijs heeft gegeven.

Duizenden gebruikers van sociale media riepen het bedrijf op om de prijs in te trekken en zijn excuses aan te bieden aan de vrouwen.

Procter & Gamble’s Pantene ligt onder vuur in Turkije voor het geven van een ereprijs aan zanger İbrahim Tatlıses, die bekend staat om zijn beledigende gedrag tegenover vrouwen.

Tatlıses kreeg de “Lifetime Honorary Award” overhandigd tijdens de 47e Pantene Golden Butterfly Awards ceremonie die op 5 december in Istanbul werd gehouden.

Dit leidde onmiddellijk tot verzet, aangezien de zanger bekend staat om het slaan en kleineren van vrouwen.

Tatlıses kwam in het verleden vaak in het nieuws omdat hij zijn partners mishandelde. Hij ging zelfs zo ver te zeggen dat vrouwen het maar moesten accepteren dat ze geslagen werden.

“Ik respecteer vrouwen, maar ik sla ze ook,” zei Tatlıses in het verleden openlijk.

“Een vrouw moet accepteren dat ze geslagen wordt.”

Gebruikers van sociale media herinnerden Pantene aan zijn eerdere gewelddadige daden met screenshots van nieuwsartikelen.

Perihan Savaş, een van zijn vorige partners, werd in het verleden in het ziekenhuis opgenomen nadat de zanger haar had geslagen. In zijn getuigenis zei Tatlıses dat hij woedend was nadat hij Savaş met andere mannen had gezien en dat hij zijn geduld verloor.

“Ik had haar kunnen vermoorden”, zei hij tegen de politie.

Van Derya Tuna, een andere van zijn ex-partners, was ook bekend dat hij jarenlang door Tatlıses was mishandeld.

De prijs maakte gebruikers van sociale media woedend, vooral vrouwen, aangezien Turkije een land is dat wordt geteisterd door geweld tegen vrouwen en vrouwenmoorden.

Duizenden mensen riepen Pantene op om de prijs in te trekken en zeiden dat ze het bedrijf gingen boycotten.

Ze wezen er ook op hoe de prijs geweld tegen vrouwen legitimeert.

Hoewel duizenden tweets over de kwestie werden verstuurd, waaronder oproepen aan het bedrijf om zich te verontschuldigen tegenover vrouwen, zei Pantene in een verklaring op 7 december dat de jury Tatlıses had geselecteerd.

De 47ste Pantene Golden Butterfly Awards, de langstlopende prijsuitreiking die de pols neemt van de film-, tv- en muziekwereld van het land, vond plaats in Istanbul op 5 december.

Winnaars geselecteerd door het publiek en jury stemmen kregen hun prijzen in verschillende categorieën tijdens de ceremonie, georganiseerd in samenwerking tussen het dagblad Hürriyet en Pantene, gehouden in Zorlu PSM.

Het evenement, gepresenteerd door acteur Cem Davran en model-actrice Çağla Şikel, bereikte miljoenen via de televisie-uitzending.

De in België geboren Turkse zangeres Hadise kreeg voor de tweede opeenvolgende keer de prijs voor “Beste Vrouwelijke Zangeres”.

“Vandaag is het de Dag van de Rechten van de Vrouw. Ik ben gevoelig voor vrouwenkwesties. Ik heb nooit gezwegen en zal dat ook nooit doen. Er waren te veel vrouwenmoorden dit jaar. Ik neem deze prijs in ontvangst in de naam van al die vrouwen die slachtoffer werden en een beperkt leven leiden,” zei ze.

Nazlı Çelik, een presentatrice, droeg ook haar prijs voor “Beste TV-anchorvrouw” op aan alle vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. “De vrouwen van dit land zijn moeders, arbeiders en minnaars,” drukte ze uit.

Edis, 31, ontving de prijs voor “Beste mannelijke zanger” uit naam van “alle muzikanten die te lijden hebben gehad onder de pandemie”.

Hij werd ook geëerd voor zijn lied, “Martılar,” (Meeuwen) dat werd gekozen als het “Lied van het Jaar”.

Dit jaar werd de prijs voor “Beste Actrice” gedeeld door twee vrouwen uit de TV-serie “Masumlar Apartmanı” (Het appartement van de onschuldigen), die het verhaal vertelt van drie broers en zussen met psychologische problemen. Ezgi Mola en Merve Dizdar bedankten de crew van de serie.

Çağlar Ertuğrul kreeg de prijs voor “Beste Acteur” voor zijn optreden in de tv-serie “Teşkilat”, waarin hij een Turkse inlichtingenofficier op het terrein vertolkt.

Gülseren Budayıcıoğlu, een psychiater en een auteur, zei dat “het haar droom was om zo’n menigte vol mooie vrouwen en knappe mannen voor zich te zien,” terwijl ze de prijs voor “Beste TV Serie” voor “Camdaki Kız” in ontvangst nam.

Mediamagnaat Acun Ilıcalı, die enkele tv-programma’s presenteert op zijn tv-kanaal TV8, werd bekroond als “Beste mannelijke presentator.” “Ik neem deze prijs voor mijn dochters, mijn levensaders,” zei hij op het podium.

De “Breakout Star Of The Year” Award werd gedeeld door drie actrices: Cemre Baysel, Ahsen Eroğlu en Melis Sezen.

Eroğlu en Baysel bedankten hun moeders voor hun steun, terwijl Sezen het belang van geloof benadrukte. “Als we ergens in geloven, bereiken we succes,” merkte Sezen op.

“Beste Anchorman” Award ging naar Deniz Bayramoğlu, Sefo kreeg de “Beste Rapper” Award en Cüneyt Özdemir werd gekozen als de gastheer van het “Beste Nieuws Programma Van Het Jaar.”

Het tv-programma “MasterChef”, een competitief kookprogramma, werd verkozen tot winnaar van de prijs voor de “Beste Wedstrijd”.

De Italiaanse chef-kok van de show, Danilo Zanna, die harten wint met zijn sympathieke gebroken Turks, zorgde voor hilariteit toen hij de prijs in ontvangst nam en zei: “Ik ben de woordvoerder voor de andere [Turkse] leden van de MasterChef-jury als vloeiend Turks spreker.”

Prominent TV-presentatrice Müge Anlı barstte op het podium in tranen uit en bedankte al haar supporters.

“Ik begon de show 14 jaar geleden met een groepje mensen. Miljoenen mensen hebben het pad met mij bewandeld. Ik dank ze allemaal,” zei Anlı na het ontvangen van de “Beste Vrouwelijke Presentator” Award.

Golden Butterfly Awards is vernoemd naar “Kelebek”, de tijdschriftbijlage van Turkije’s meest invloedrijke krant, het dagblad Hürriyet, die voor het eerst werd gepubliceerd op 1 mei 1948.

Bron: Turkse media