Het handgebaar van CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu in het parlement heeft de AKP-afgevaardigden woedend gemaakt, omdat zij het gebaar “beledigend” vonden.

CHP-fractievoorzitter Özgür Özel zei dat Kılıçdaroğlu niemand wilde beledigen.

Het handgebaar van CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu in het parlement heeft de afgevaardigden van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) woedend gemaakt.

Kılıçdaroğlu gaf een vurige toespraak in het parlement tijdens begrotingsbesprekingen toen hij het handgebaar maakte dat door AKP-wetgevers als “beledigend” werd beschouwd.

Kennelijk gehinderd door de eigenlijke inhoud van Kılıçdaroğlu’s toespraak, die bol stond van kritiek op de regering en president Recep Tayyip Erdoğan, grepen AKP-afgevaardigden het handgebaar aan om te schreeuwen naar de belangrijkste oppositieleider en riepen hem op zijn excuses aan te bieden.

Mahir Ünal, vice-voorzitter van de AKP fractie, vroeg Parlementsvoorzitter Mustafa Şentop om Kılıçdaroğlu te berispen, terwijl andere afgevaardigden van de regeringspartij er ook bij Şentop op aandrongen om zijn toespraak in te korten.

Na luide bezwaren zei Şentop dat hij het handgebaar van Kılıçdaroğlu niet had gezien en dat hij er na de zitting naar zou kijken.

CHP-fractievoorzitter Özgür Özel verdedigde Kılıçdaroğlu door te zeggen dat hij niemand wilde beledigen.

Zijn uitleg kon AKP-politici niet bekoren, en Mustafa Varank, minister van Industrie en Technologie, noemde de daad “beschamend”.

AKP vice-voorzitter Bülent Turan was een andere politicus die de belangrijkste oppositieleider de huid vol scheldde.

“Hij is 72 jaar oud! Hij is de leider van de grootste oppositie! Dit is het handgebaar dat hij maakt!” zei Turan op Twitter.

“We zijn het beu om ons namens hem te schamen. We hebben niets te zeggen!” voegde hij eraan toe.

Bron: Turkse media