Een Turkse openbare aanklager heeft een aanklacht opgesteld waarin tot 12 jaar gevangenisstraf wordt geëist voor elk van de 103 gepensioneerde admiraals die in april een controversiële verklaring hebben afgelegd ter ondersteuning van het Verdrag van Montreux van 1936.

“Het onderzoek, bekend als de ‘verklaring van de admiraals’, is afgerond en de tenlastelegging is toegezonden aan het 20e Hooggerechtshof in Ankara,” aldus een persbericht van het bureau van de openbare aanklager.

De gepensioneerde admiraals werden aangeklaagd voor het plegen van een misdrijf tegen de staatsveiligheid en de grondwettelijke orde.

Digitaal materiaal van sommige verdachten is onderzocht en aan de tenlastelegging toegevoegd, aldus het perscommuniqué.

“Er is vastgesteld dat zij [admiraals] erop uit zijn buiten de commandostructuur binnen de Turkse strijdkrachten op te treden om de regering geheel of gedeeltelijk te beletten haar taken uit te voeren,” aldus de aanklacht.

De goedkeuring door de regering in maart van plannen om in Istanbul een scheepvaartkanaal te ontwikkelen dat vergelijkbaar is met het Panamakanaal, heeft een debat op gang gebracht over de verbintenis van Turkije tot het Verdrag van Montreux.

Dit pact heeft tot doel de Zwarte Zee te demilitariseren door strikte commerciële en maritieme regels vast te stellen voor de doorvaart door de Bosporus en de Dardanellen die naar de Middellandse Zee leiden.

In hun brief hadden 103 gepensioneerde militairen hun bezorgdheid geuit over het bestaande verdrag, dat volgens hen “de Turkse belangen het best beschermt”, maar dat door de regering sterk werd veroordeeld.

Bron: Turkse media