De in Frankrijk gearresteerde moordenaar van Khashoggi wordt naar Turkije gedeporteerd

Een van de vermoedelijke moordenaars van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi is gearresteerd op de luchthaven Charles de Gaulle, meldde de Franse RTL-radio dinsdag laat, eraan toevoegend dat hij wordt bedreigd met uitlevering aan Turkije, waar de moord werd gepleegd.

De verdachte werd aangehouden toen hij op het punt stond aan boord te gaan van een vlucht naar Riyad vanuit Parijs, meldde de radio ook.

RTL zei dat de gearresteerde persoon een voormalige Koninklijke Garde van Saoedi-Arabië was die vermoedelijk betrokken is geweest bij de moord op Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul in oktober 2018.

Khashoggi, een inwoner van de Verenigde Staten en columnist voor The Washington Post, werd op brute wijze vermoord en waarschijnlijk in stukken gehakt nadat hij in oktober 2018 door Saudische ambtenaren naar hun consulaat in Istanbul was gelokt.

Hoewel Riyad aanvankelijk elke rol in zijn dood ontkende, probeerde het later de schuld in de schoenen te schuiven van wat het zei dat een mislukte uitleveringsoperatie was. Die verklaring is algemeen verworpen.

Volgens Amerikaanse en Turkse functionarissen heeft een wachtend Saudisch moordteam hem gewurgd en zijn lichaam in stukken gehakt, dat nooit is teruggevonden.

Een rapport dat in februari werd vrijgegeven door het Office of the Director of National Intelligence (ODNI) onder de regering van de Amerikaanse president Joe Biden zei dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) de moord goedkeurde.

Het rapport voegde eraan toe dat de kroonprins, de feitelijke leider van het koninkrijk, “een operatie goedkeurde … om Khashoggi gevangen te nemen of te doden”.

Bron: Turkse media