Turkije zal de klok niet terugdraaien voor zomertijd

Het is vijf jaar geleden dat Turkije is overgeschakeld op de vaste tijd voor het hele jaar en de tweejaarlijkse wijzigingen van de zomertijd (DST) heeft afgeschaft.

Nu de winter zijn intrede doet, is er opnieuw een koor van afkeurende geluiden te horen, waarbij critici de regering oproepen een einde te maken aan de permanente praktijk.

De minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen is het daar echter niet mee eens en zegt dat de zomertijd het land miljoenen aan energiekosten helpt besparen en depressies en angstgevoelens vermindert die samenhangen met de korte blootstelling aan daglicht.

Minister Fatih Dönmez reageerde met zijn opmerkingen op een oproep van een oppositieleider om de praktijk af te schaffen, met als argument dat mensen “veroordeeld zijn tot duisternis” wanneer ze ’s ochtends naar school of naar het werk moeten.

Wetgever Candan Yüceer van de Republikeinse Volkspartij (CHP) had verschillende studies en onderzoeken aangehaald die aantoonden dat het afschaffen van de tweejaarlijkse tijdsverandering niet de kosten bespaarde zoals werd beweerd.

In schriftelijke verklaringen van Dönmez, die door de media zijn geciteerd, staat dat de praktijk kennis heeft genomen van een wetenschappelijke studie van de Technische Universiteit van Istanbul waarin het effect op de energiekosten en de psychologische en sociale gevolgen zijn onderzocht.

“Gezien de bevolkingsconcentratie, de industrialisering, de verstedelijking en het hoge energieverbruik in het westen van het land, is het bewezen dat het houden van de tijd op Greenwich Mean Time (GMT) +3 gedurende het hele jaar de meerderheid van de bevolking helpt om langer van het daglicht te profiteren en zorgt voor energie-efficiëntie,” zei Dönmez.

Hij zei dat de studies ook aantoonden dat het aanhouden van de tijd minder angst, stress en depressies veroorzaakte als gevolg van de overgang.

“Turkije heeft sinds het begin van de praktijk ongeveer 6,82 miljard kilowatt per uur (aan elektriciteit) bespaard en dit komt overeen met 431,9 miljoen dollar (5,94 miljard TL) voor tijdafhankelijke prijzen van nutsbedrijven. Wij zijn niet van plan de huidige praktijk te veranderen,” concludeerde hij.

De DST-praktijk wordt wereldwijd nog steeds op grote schaal toegepast en heeft gevolgen voor ongeveer 1,5 miljard mensen.

In Europa en de Verenigde Staten begint de overschakeling van zomertijd naar zomertijd respectievelijk in oktober en november, waarbij de klokken een uur achteruit gaan.

Bron: Turkse media