Bij een aanval door het Syrische leger zijn in de provincie Idlib gisteren vijf Turkse militairen gedood en vijf Turken gewond geraakt. Het incident vond bij de plaats Taftanaz, ten noordoosten van Idlib. Turkije heeft daar een controlepost bij een vliegveld.

Volgens het Turkse ministerie van Defensie is het Syrische artillerievuur beantwoord en zijn “de doelen” vernietigd. De provincie Idlib grenst aan Turkije. Er woedt een strijd tussen het door Rusland gesteunde Syrische leger en milities van de oppositie, die deels door Turkije worden gesteund.

Er zijn ook Turkse soldaten gestationeerd, omdat Turkije grip wil hebben op wat er gebeurt en onder meer een nieuwe vluchtelingenstroom naar Turkije wil voorkomen.

Taftanaz, Idlib, Syrië

Spanningen

De afgelopen dagen zijn de spanningen tussen Syrië en Turkije hoog opgelopen, omdat het leger van de Syrische president Assad vorderingen maakt en in de richting van de Turkse grens oprukt. Ankara eist dat de Syriërs zich terugtrekken achter een bestandslijn die in 2018 met Rusland werd afgesproken.

Google Maps, T.C. Millî Savunma Bakanlığı, NOS