Europees president Charles Michel en Turkse president Erdoğan

Ankara heeft de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zogenaamd “opzettelijk” beledigd door haar te dwingen aan de zijkant te gaan zitten tijdens een bezoek aan president Erdoğan, eerder deze week in Ankara.

Dat meent de Franse staatssecretaris van Europese zaken Clement Beaune, zonder concreet bewijs.

“Dat Turkije Von der Leyen geen stoel gaf naast president Erdogan en EU-Raadsvoorzitter Charles Michel, was een belediging door Turkije”, zei Clement Beaune op de televisie.

“We moeten geen schuldgevoelens onder Europeanen aanwakkeren”, zei hij.

Volgens de organisatie Fondation Millenia, een internationale organisatie die zich onder meer inzet voor de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, maakte EU-president Michel ‘drie grote fouten’ die ‘een slag in het gezicht zijn van alle vrouwen’.

Michel had de Commissievoorzitter moeten laten zitten en een tweede stoel moeten vragen.

Het feit dat Von der Leyen aan de kant werd geschoven, leidde tot verwijten vanuit Europese hoofdsteden aan het adres van Ankara, maar ook tot boosheid in Brussel.

Verwarring bij twee leiders

Turkije verdedigt zich door te wijzen op de verwarring die ontstaat als er twee EU-leiders zijn van wie de verantwoordelijkheden onduidelijk zijn.

Von der Leyen werd eerder deze week tijdens het bezoek afgescheept met een plaats op de bank tegenover Erdoğans buitenlandminister.

De ontstemde commissievoorzitter vroeg daarvoor nog tevergeefs aandacht. Michel, de voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders zweeg en dat werd hem door velen aangerekend.

Schaamte over incident

Michel verklaarde gisteren in een interview met Europese kranten slecht te slapen uit schaamte over het incident.

“Ik maak er geen geheim van dat ik niet goed heb kunnen slapen sinds dat moment, omdat de beelden zich blijven afspelen in mijn hoofd”.

EU-president voegde daaraan toe dat hij, als hij de tijd terug kon draaien en het ongedaan kon maken, dat zou doen.

Ontslag als voorzitter

De vrouwenorganisaties vermelden ook dat media wereldwijd over het incident berichtten en er de spot mee dreven.

‘We vragen dus uw ontslag als voorzitter van de Europese Raad.’

Turks probleem

De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune noemde “Sofagate” zondag “een vernedering door Turkije” van Von der Leyen.

“Het probleem in deze affaire is niet Europa, maar Turkije”, zei hij.

“Het is een Turks probleem dat volgens ons opzettelijk is gebeurd.”

Bron: Turkse media