Foto: Recep Tayyip Erdoğan (l) en Charles Michel (r)

Charles Michel heeft een paar onrustige nachten achter de rug. De voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders slaapt ‘uit schaamte’ slecht, sinds hij getuige was van wat nu ‘sofagate’ wordt genoemd. 

Men refereert naar het moment dat Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, op bezoek bij de Turkse president geen passende stoel kreeg.

‘Ik maak er geen geheim van dat ik niet goed heb kunnen slapen sinds dat moment, omdat de beelden zich blijven afspelen in mijn hoofd’, aldus EU-president Michel.

De EU-president voegde daaraan toe dat als hij de tijd terug kon draaien en het ongedaan kon maken, hij dat zou doen.

Drie slapeloze nachten heeft het incident hem intussen al gekost en al 150 keer herbekeek hij het filmpje waarop te zen is hoe Ursula Von der Leyen geen stoel aangeboden krijgt door de Turkse president.

Hij kon echter wel neerploffen in de stoel naast de president.

Von der Leyen moest in de sofa gaan zitten. Opvallend, want Michel en Von der Leyen kwamen er net om te spreken over de eerbiediging van vrouwenrechten.

Hoewel Michel zich woensdag nog probeerde te verdedigen met een bericht op sociale media, geeft hij nu toch toe geschrokken te zijn.

“Ik slaap niet goed meer sinds het sofa-incident. De film blijft constant door mijn hoofd spelen”.

Michel geeft toe dat hij een deel van de verantwoordelijkheid deelt, maar dat hij zijn stoel had moeten aanbieden, dat vindt hij niet.

Turks protocol

Volgens Michel ligt de verantwoordelijkheid ook deels bij het Turks protocol. Er zou namelijk geen exacte informatie geweest zijn over hoeveel stoelen er nodig waren.

Had de vergadering in een andere zaal plaatsgevonden, dan had er wel een derde stoel kunnen worden toegevoegd, aldus Michel.

De ontstemde commissievoorzitter vroeg daarvoor nog tevergeefs aandacht. Michel zweeg en dat rekenen velen hem aan.

Michel verdedigde zich woensdag nog tegen de scherpe kritiek dat hij had moeten ingrijpen. Wel liet hij op Facebook weten dat de ‘schrijnende situatie’ waarin Von der Leyen belandde hem niet koud liet.

Maar toen ze doorkregen in welke ongemakkelijke toestand ze beland waren, ‘kozen we ervoor die niet te verergeren. We wilden geen scène schoppen’.

Bron: Duitse media