"Fraude met HES-codes vormt risico in strijd tegen COVID-19 in Turkije": deskundigen

Het frauduleuze gebruik van de HES-code, de verkorte vorm van Hayat Eve Sığar (Life Fits Into Home), een app ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid, begint een gezondheidsrisico te vormen in Turkije.

Sommige mensen, die positief zijn getest op COVID-19 en thuis in quarantaine moeten, komen nog steeds openbare instellingen, het openbaar vervoer, winkelcentra en restaurants binnen door de HES-codes van anderen te gebruiken.

Fraudeurs krijgen deze codes ofwel van hun familieleden of van mensen die hun HES-codes op sociale media delen.

Aangezien het aantal gevallen van het coronavirus de afgelopen weken drastisch is gestegen, wezen deskundigen op fraude met de HES-code als een van de redenen voor deze stijging.

Beveiligingspersoneel controleert de HES-code van een burger aan de hand van de door het ministerie van Volksgezondheid ontwikkelde mobiele app HES, Istanbul, Turkije, 9 april 2021. (Foto DHA)

Zij zeiden dat willekeurige controle door veiligheidspersoneel bij de ingangen van drukke plaatsen een aanzienlijk gezondheidsrisico vormt.

Ali Murat Kırık van de Marmara-universiteit zei dat mensen die positief getest zijn op het coronavirus op veel plaatsen binnenkomen, waaronder winkelcentra en restaurants, wat indruist tegen de regels.

Screenshot van HES-code 

“Sommige mensen met het coronavirus komen binnen waar ze maar willen door een screenshot te maken van de HES-code van een negatief persoon. Omdat er vooraan op die plaatsen altijd lange rijen staan, laat het veiligheidspersoneel die mensen binnen zonder een zorgvuldige controle uit te voeren. Deze mensen brengen iedereen in hun omgeving in gevaar,” zei hij.

De HES-code, die wordt gegenereerd door een digitaal project van het ministerie van Volksgezondheid, kent aan elke burger een uniek nummer toe.

Aan de hand van het nummer kunnen ambtenaren nagaan of de persoon met het nummer besmet is of een risico op besmetting vormt.

Volgens de nieuwe maatregelen zullen in overheidsinstellingen en -organisaties en in alle openbare en particuliere scholen en instellingen die onder het ministerie van Onderwijs vallen, mensen die het gebouw betreden, worden gecontroleerd op hun HES-code.

De verandering in scholen zal gevolgen hebben voor iedereen die een onderwijsinstelling wil binnengaan, behalve voor leraren, studenten en personeel, die allemaal al een beoordeling hebben gekregen.

Andere betrokken instellingen zijn onder meer niet-gouvernementele organisaties, koffiehuizen, cafés, instellingen voor internet en kansspelen, pretparken en kapperszaken, alsook diverse andere bedrijven.

Om ervoor te zorgen dat de districtsgouverneurs en de betrokken instellingen geen tegenslagen ondervinden bij de toepassing van de nieuwe maatregelen, hebben ze besloten juridische stappen te ondernemen tegen degenen die de regels niet naleven.

Bron: Sabah