Foto: Recep Tayyip Erdoğan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft lak aan sancties die de Verenigde Staten mogelijk opleggen vanwege het testen van het Russische luchafweergeschut S-400.

“Wat je sancties ook zijn, aarzel niet om ze toe te passen”, zei hij vandaag in een toespraak die op televisie werd uitgezonden.

Verenigde Staten waarschuwde eergisteren voor ernstige gevolgen voor de veiligheidsrelatie als gevolg van de test met het luchtverdedigingssysteem. Eerder zetten de VS de NAVO-bondgenoot al uit het F35-straaljagerproject.

In een mededeling heeft het Pentagon duidelijk gemaakt dat het die test ten strengste veroordeelt. De test dreigt “ernstige gevolgen voor onze relaties op het vlak van veiligheid” te hebben.

“Je hebt ons verteld de S-400’s terug te sturen. We zijn geen tribale staat, we zijn Turkije”, was de boodschap van de Turkse president.

NAVO-topman Jens Stoltenberg toonde zich ook bezorgd. Het Russische systeem is niet verenigbaar met lucht- en raketafweersystemen van de NAVO-landen.

De Turkse president zei er nog bij dat Ankara niet wakker ligt van het standpunt ter zake van de Verenigde Staten. “Hoe kunnen we nu niet deze mogelijkheden van ons testen? Natuurlijk gaan we niet eerst Amerika raadplegen”.

Ankara wordt steeds onafhankelijker in de regio. Het land is militair actief tegen terrorisme in Syrië en Libië en zegt bereid te zijn soldaten naar Nagorno-Karabach, een gebied in Azerbeidzjan, te sturen om zijn bondgenoot bij te steunen tegen de Armeense bezetter.

Bovendien is Turkije in conflict met Athene, Zuid-Cyprus en de Europese Unie vanwege boringen naar energiebronnen in de Middellandse Zee.

Bron: TT