Europees president Charles Michel (links) en EU-buitenlandchef Josep Borrell (rechts)

EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft uitspraken van Erdoğan over de Franse president Macron als “onacceptabel” veroordeeld.

Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid riep Turkije in berichten op sociale media op te stoppen met kritiek te geven op de Franse president. Ook Europees president Charles Michel veroordeelde deze kritiek.

De Turkse president trok zaterdag de psychische gezondheid van de Franse president Emmanuel Macron in twijfel en herhaalde zijn woorden zondag nog eens.

De Turkse president Erdoğan kan zich niet vinden in de manier waarop zijn Franse ambtgenoot over de islam praat. Macron is “de weg kwijt” en is “de hele dag bezig over Erdogan”,aldus de Turkse president Erdoğan.

Een woordvoerder van de Franse president Macron noemde de opmerkingen van Erdoğan eergisteren al onaanvaardbaar. Hij sprak van “buitensporigheid en onbeschoftheid”.

Volgens EU-buitenlandchef Josep Borrell is de Europese Unie bereid om de al langer verstoorde relatie met Turkije te verbeteren, maar is daarvoor wel “politieke wil” van de Turkse regering vereist om zich te richten op de “positieve agenda” van de EU.

Als Turkije dat niet doet, zal het land “nog verder geïsoleerd raken”, aldus Borrell. Volgens Europees president Charles Michel kunnen uitspraken van Erdogan niet door de beugel.

“In plaats van een positieve agenda, kiest Turkije voor provocaties, unilaterale acties in de Middellandse Zee en nu ook voor beledigingen. Dat is onaanvaardbaar. Respect voor Europa en zijn lidstaten”, aldus Michel.

Macron heeft zich na de moord op de leerkracht Samuel Paty door een leerling fel uitgesproken tegen radicalisme en voor secularisme.

Hij benadrukte dat de vrijheid van meningsuiting ook inhoudt dat mensen de profeet Mohammed in spotprenten mogen afbeelden. Op Franse overheidsgebouwen werden vorige week dergelijke cartoons geprojecteerd.

Intussen groeit ook in andere islamitische landen onvrede over het beleid van de Franse president. Op sociale media verschijnen oproepen tot een boycot van producten uit Frankrijk en in landen als Koeweit en Qatar hebben sommige winkeliers al de daad bij het woord gevoegd.

Bron: TT