Foto: Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan heeft fors uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders. Hij had het gisteren over ‘die zogenaamde Nederlandse parlementslid, die kwaad spreekt over ons. Anders dan Wilders keuren wij [Turkije] racisme niet goed, en voor fascisten is geen plaats in dit land.’

De woede is een reactie op een tweet van Geert Wilders zaterdag, waarin een cartoon te zien is van de Turkse president met de benaming ‘Terrorist’.

Erdoğan wordt afgebeeld met een muts in de vorm van een bom met brandende lont, een verwijzing naar de Deense Mohammed-cartoon. De muts heeft het logo van de AKP, de politieke partij van de Turkse president.

Ook andere leden van de Turkse regering uitten hun kritiek jegens Wilders. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zei dat ‘de racistische losers van Europa hun ware aard’ hebben laten zien.

‘Zij proberen te profiteren van de islamofobie en xenofobie. Het is hoog tijd dat we een halt toeroepen aan de verwende fascistische politici van Europa.’

Ook de presidentiële woordvoerder Fahrettin Altun en AKP-woordvoerder Ömer Celik haalden uit naar PVV-leider Geert Wilders.

Altun maakte een vergelijking met het demoniseren van de Joden in de jaren twintig en dertig en noemde Wilders ‘een schande voor de mensheid’. Bij Celik viel om de vijf woorden de term ‘fascist’.

De Turkse krant Sabah pakt vandaag groot uit met de Turkse verontwaardiging over Wilders en over de Franse president Emmanuel Macron.

Boven foto’s van beide politici luidt de openingskop: ‘Macron en Wilders, de twee gezichten van haat en racisme in Europa.’

De voorpagina van de Engelstalige versie van Sabah met Geert Wilders en Macron als ‘de gezichten van de haat’.

Ankara is woedend over de maatregelen die de Franse regering heeft genomen om het zogenaamde ‘islamitisch separatisme’ te beperken.

Volgens Turkije zullen racisme en vreemdelingenhaat daardoor alleen maar worden aangewakkerd. Verder leidde de onthoofding vorige week in Parijs van leerkracht Paty in Ankara vooral tot kritiek op de manier waarop de Franse regering daarop heeft gereageerd, met het aanpakken van islamitische organisaties.

Toen de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan eergisteren in een toespraak de geestelijke gezondheid van de Franse president Macron in twijfel trok, reageerde het land door de Franse ambassadeur in Ankara voor overleg terug te roepen.

Bron: TT