Foto: Pentagon, het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten

De test met de Russische S400-raketsystemen vormt een inbreuk op de Turkse NAVO-engagementen, aldus een mededeling van het Pentagon.

De test van Ankara met het afweersysteem S-400 van Russische makelij kan “ernstige gevolgen” hebben voor de relaties tussen de Verenigde Staten en Turkije.

Een week geleden hadden verschillende media gemeld dat Turkije een test had uitgevoerd met de S-400. Die berichten werden vrijdag bevestigd door Erdoğan.

Foto: Een S-400 die klaarstaat

De Turkse president zei er nog bij dat Ankara niet wakker ligt van het standpunt ter zake van de Verenigde Staten. “Hoe kunnen we nu niet deze mogelijkheden van ons testen? Natuurlijk gaan we niet eerst Amerika raadplegen”.

Erdogan deelde tot slot mee dat Turkije ook door zal gaan met het testen van lichte, middelzware en zware wapens, waaronder ook degene die het aankocht in de VS.

“Het is duidelijk dat het deze heren stoort dat dit wapen van Rusland komt. Maar we zijn vastbesloten en vervolgen onze weg”, aldus de Turkse president.

In een mededeling heeft het Pentagon duidelijk gemaakt dat het die test ten strengste veroordeelt. De test dreigt “ernstige gevolgen voor onze relaties op het vlak van veiligheid” te hebben.

Spanningen tussen Turkije en andere NAVO-landen

De aankoop van de Russische installatie door Turkije had eerder al tot spanningen geleid tussen Turkije en de andere NAVO-landen.

In een reactie hadden de Verenigde Staten zelfs beslist Ankara formeel uit het programma rond het gevechtsvliegtuig F-35 te schrappen, waarin Ankara een belangrijke partner was.

Turkije zal dan ook geen F-35 straaljagers ontvangen. De twee NAVO-bondgenoten zitten door de S-400 deal al een tijdje verwikkeld in een langdurig verhit geschil.

Washington vreest dat Rusland strategische technische informatie zou kunnen inwinnen over de nieuwe F-35 als die ingezet wordt samen met het S-400-systeem.

Bron: TT