De DAESH-terrorist die verantwoordelijk is voor de dood van Houthalenaar Kerim Akyil en 38 andere slachtoffers van een aanslag de nachtclub Reina in Istanbul, is veroordeeld tot veertig keer levenslang plus 1.368 jaar extra.

Abdulgadir Masharipov schoot in 2017, 39 mensen dood in een nachtclub in Istanbul. Hij handelde alleen, maar zou banden hebben met de terroristische groepering Daesh.

Masharipov werd opgepakt op een onderduikadres in Istanbul, een paar weken na de brutale aanslag. Het was de dodelijkste die Daesh ooit heeft opgeëist. De groep zit ook achter een reeks bomaanslagen in Turkije.

Hij was eerst van plan om een aanslag te plegen op Taksim, een populair plein in Istanbul, maar veranderde van gedachten omdat de veiligheidsmaatregelen daar te streng waren. Er is een filmpje, dat Masharipov blijkbaar een aantal dagen voor de aanslag had opgenomen met zijn mobiele telefoon, waarop te zien is hoe hij rond het Taksimplein wandelt.

Er werden totaal 39 mensen gedood en 79 werden gewond toen Masharipov het vuur opende op de feestvierders.

Hij werd op 16 januari 2017 aangehouden in het District Esenyurt van Istanbul, 15 dagen nadat hij begon te vluchten. Bij de opsporing en 152 invallen namen 2,000 politieagenten deel om de terrorist op te sporen.

Na de schokkende aanval in de beginuren van 2017, werd de nachtclub afgebroken op 22 mei 2017.

Sabah