Het Turkse onderzoeksschip Oruc Reis voor de kust van Antalya. Turkije wil in de wateren bij Cyprus zoeken naar gas en olie

Ankara riskeert sancties als het niet terugkeert naar de onderhandelingstafel om een territoriaal conflict met Griekenland en Cyprus op te lossen. Daarvoor waarschuwden zeven EU-landen.

Navo-bondgenoot Ankara zoekt al langer naar grondstoffen in Turkse wateren in de oostelijke Middellandse Zee. Dat heeft de spanning met Griekenland en Cyprus doen oplopen. De zeven EU-landen schaarden zich in een gezamenlijke verklaring vierkant achter die twee landen.

De landen waarschuwen Ankara ook dat de Europese Unie klaar is om nieuwe strafmaatregelen op te stellen. Die kunnen volgens de verklaring eind september worden besproken in de Europese Raad.

De president van Frankrijk, Emmanuel Macron, zei dat het nog steeds de voorkeur heeft in gesprek te gaan. “We zijn niet naïef, maar we willen het gesprek weer aangaan in goed vertrouwen.”

Turkse en Griekse functionarissen vergaderden donderdag al wel in het Navo-hoofdkwartier. Die gesprekken waren gericht op het voorkomen van verdere militaire escalatie, meldde het Turkse ministerie van Defensie.

Het overleg, dat mogelijk in de komende dagen verder gaat, is niet bedoeld om het conflict over de zoektocht naar grondstoffen op te lossen. Wel kan bijvoorbeeld worden gepraat over het instellen van een telefoon tussen het leger van de twee landen.

AA, Sabah