Crisis Middellandse Zee: Griekenland bewapent opnieuw gedemilitariseerd eiland

Opnieuw stuurde het Griekse eiland troepen naar een gedemilitariseerd eilandje voor de Turkse kust. Dat blijkt uit berichtgeving en videobeelden die TRT Haber op 10 september publiceerde.

Deze keer gaat het om het eiland Ro (Karaada), een onbewoond eiland op 2,4 kilometer van de Turkse, en ruim 580 kilometer van de Griekse kust, en deel van dezelfde gemeente als Kastellorizo (Megisti-Meis), waarnaar het Griekse leger in augustus al troepen stuurde.

Deze acties kaderen in de spanningen tussen beide landen over de grondstofwinning in de Oostelijke Middellandse Zee, en Turkije noemde die eerder al een provocatie waaruit de ware Griekse intenties met het gebied blijken.

Foto: Het eiland Ro (Karaada)

Het rapport van TRT Haber maakt gewag van civiele gebouwen die omgevormd werden tot militaire posten. Beide bezette eilanden zijn officieel al gedemilitariseerd sinds 1947, maar toch voerde het Griekse leger er al eerder militaire oefeningen uit. Ze behoren tot de Dodecanesos, een groep van 14 eilandjes waarvan Kastellorizo het grootste is.

Grieken en Turken liggen al langer met elkaar overhoop, onder meer over Cyprus, over de bescherming van FETÖ-aanhangers door Griekenland, over de rechten van islamitische of Grieks-orthodoxe minderheden en over de stilzwijgende Griekse steun voor terreurgroepen die het op Turkije gemunt hebben.

Op dit moment staat de spanning over de Oostelijke Middellandse Zee op de voorgrond, nadat het Turkse onderzoeksschip Oruç Reis naar het gebied gestuurd werd.

Volgens de Griekse overheid voert het schip haar onderzoek uit in Griekse territoriale wateren, maar Turkije ontkent dat. Ankara is van mening dat eilanden niet mogen gebruikt worden om maritieme grenzen te bepalen.

Griekenland eist maritieme soevereiniteit op over wateren rond heel wat kleine eilandjes die voor de Turkse kust liggen. Zo claimt Athene een exclusieve economische zone van 40.000 vierkante kilometer rond Kastellorizo, dat zelf maar ongeveer 10 vierkante kilometer groot is.

Toch sloot de Griekse overheid onlangs een maritiem verdrag met Egypte dat eerdere beweringen te niet doet. Bij die overeenkomst stond Griekenland vrijwillig wat territoriale wateren af in de Egeïsche Zee. Eerder gebeurde het zelfde met wateren in de Ionische Zee dankzij een verdrag met Italië.

K.L.

(Bron: Sabah)