Abdulgadir Masharipov schoot in 2017, 39 mensen dood in een nachtclub in Istanbul. Hij handelde alleen, maar zou banden hebben met de terroristische groepering Daesh. Afgelopen maandag werd hij voor het eerst verhoord. Hij beweerde dat hij “niet de aanvaller” was.

Twee jaar na zijn arrestatie nam Abdulgadir Masharipov voor het eerst het woord op het proces over een terreuraanslag in een populaire nachtclub in Istanbul. Er werd lang naar zijn verdediging uitgekeken. De Oezbeek wordt ervan beschuldigd dat hij 39 mensen zou hebben doodgeschoten tijdens Nieuwjaarsnacht, in de eerste uren van 2017. Ondanks het aangebrachte bewijsmateriaal hield hij vol dat hij niet de schutter was.

Masharipov werd opgepakt op een onderduikadres in Istanbul, een paar weken na de brutale aanslag. Het was de dodelijkste die Daesh ooit heeft opgeëist. De groep zit ook achter een reeks bomaanslagen in Turkije. Zowel beelden van veiligheidscamera’s als ooggetuigenverslagen wijzen erop dat hij de schutter was die de discotheek aan de oever van de Bosporus binnenstormde.

Hij deed er meestal het zwijgen toe. Enkel op één verhoor, in een rechtbank in het district Silivri (in Istanbul) waar terreurverdachten berecht worden, heeft hij een paar woorden gesproken.

In de andere verhoren wou hij niets zeggen, omdat hij zijn verdediging niet “voorbereid” had. Tijdens de zitting van maandag vroeg zijn advocaat de aanwezige journalisten om de rechtszaal te verlaten toen Masharipov in de beklaagdenbank plaatsnam.

In zijn verdedigingsrede, in het Turks, ontkende Masharipov alle beschuldigingen. Hij beweerde dat hij niet degene was die met een Kalashnikov schoot in de club, vol met feestvierders. Hij zei dat hij steeds maar rondreisde omwille van de “ziekte” van zijn vrouw en om geld te verdienen. Hij was naar Iran gereisd, vervolgens naar Pakistan en ten slotte naar Turkije.

“geschokt”

Op 2 januari 2017 maakte een vriend hem wakker en toonde zijn foto, die overal verscheen op nieuwswebsites, die hem in verband brachten met de aanslag. Hij beweerde “geschokt” te zijn toen hij het nieuws zag.

Hij zei ook dat hij zich na de aanslag van het leven heeft proberen te beroven, maar dat dat mislukte. Hij zou “met plezier” de doodstraf aanvaarden, zei hij. Hij was eerst van plan om een aanslag te plegen op Taksim, een populair plein in Istanbul, maar veranderde van gedachten omdat de veiligheidsmaatregelen daar te streng waren. Er is een filmpje, dat Masharipov blijkbaar een aantal dagen voor de aanslag had opgenomen met zijn mobiele telefoon, waarop te zien is hoe hij rond het Taksimplein wandelt.

Sabah

S.V.R.