In Istanbul gaan de ‘georganiseerde zaken’ op volle kracht door. Bij alle oplichterij blijken naïevelingen, eerlijke mensen, onschuldigen en schuldigen sterk met elkaar verweven. En ditmaal komt de klap uit geheel onverwachte hoek: Asıms dochter Nazlı wordt opgelicht. Wat gebeurt er als de dochter van de meesteroplichter opgelicht wordt? Zit Nazlı nu zelf verstrikt in een web van oplichterij, terwijl ze haar vader wil laten ophouden met zijn ‘georganiseerde zaken’? Als de waarheid er niet mooi uitziet, hebben we dan knappe leugens nodig? (www.pathe.nl)

De laatste film van Yılmaz Erdoğan, “Organize Isler 2: Sazan Sarmali”, is nu ook te zien op het internationale digitale platform Netflix, pas twee weken nadat hij voor het eerst werd gedraaid in de Turkse bioscopen. Dat zet kwaad bloed bij zowel het Turkse publiek als de filmindustrie.

Check hieronder de trailer

video

De film ging in Turkije in première op 1 februari. Twee weken later, op 15 februari, verscheen hij ook op Netflix. Dit tot ergernis van de mensen die betaald hebben om de film in de bioscoop te gaan bekijken en van de Turkse cinemasector.

Volgens de Beroepsvereniging van Filmproducenten (FİYAB) werd de film in eerste instantie opgeleverd in 1400 exemplaren, uitsluitend voor de bioscopen, en het was meteen een voltreffer.

“Deze situatie is catastrofaal omdat het filmminnende publiek bedrogen uitkomt. Zo doe je onrecht aan de aloude traditie dat een film eerst in de bioscoop aan het publiek getoond wordt. Het gaat ook in tegen de nieuwe bioscoopwet. We veroordelen dit scherp. Zoiets zal nooit geaccepteerd worden in de commerciële praktijk en het kan ernstige schade toebrengen aan de ontwikkeling, de toekomst, het distributiesysteem en het beheer van onze bioscopen en van de hele filmsector,” laat FİYAB weten.

Organize Isler 2: Sazan Sarmali

Ze roepen de producenten van de film ‘Organize Isler 2: Sazan Sarmali’ op op om “op te houden met dit gedrag” en waarschuwen hen dat het “heel gevaarlijke gevolgen” heeft voor de Turkse filmindustrie.

TESİYAP, een andere beroepsvereniging van filmproducenten, merkt op dat het gelijktijdig aanbieden van een bioscoopfilm op een digitaal platform onherstelbare schade toebrengt aan de filmindustrie.

BKM verdedigt verkoop

Naar aanleiding van de reacties heeft BKM, de producent van de film, zelf ook gereageerd. Het bedrijf laat weten dat de film beschikbaar zal blijven op Netflix zowel als in de bioscoop. Via Netflix zal de film in 190 landen te zien zijn, waaronder ook in Turkije.

“We vertrouwen erop dat dit akkoord met Netflix de Turkse filmindustrie ten goede zal komen,” aldus BKM.

Hürriyet

S.V.R.

Organize İşler 2 / Sazan Sarmalı (Georganiseerde zaken 2 / Driehoeksoplichting) is geschreven en geregisseerd door Yılmaz Erdoğan. De sterke cast van deze film bestaat uit acteurs als Yılmaz Erdoğan, Kıvanç Tatlıtuğ, Ezgi Mola, Bensu Soral, Rıza Kocaoğlu, Okan Çabalar, Güven Kıraç, Ahmet Mümtaz Taylan, Ersin Korkut, Erdem Baş, Mahir İpek, Ekin Türkmen, Atakan Çelik en Safa Sarı.