President Recep Tayyip Erdoğan hekelde maandag de Verenigde Staten voor hun aanhoudende steun aan de YPG in Syrië. De YPG (Eenheden ter Bescherming van het Volk) heeft banden met de terreurbeweging PKK.

Hij riep Washington op om de beloftes, die ze deden aan hun NAVO-bondgenoot Turkije, na te komen.

“Wat voor een NAVO-bondgenootschap is dit? Aan terroristen geven jullie zo’n 23.000 vrachtwagens vol wapens via Irak. Maar zelfs als wij erom zouden vragen, dan nog zouden jullie ze niet aan ons verkopen,” zei Erdoğan op een campagnebijeenkomst in Burdur, in het zuidwesten van het land.

Volgens Erdoğan verwacht Turkije dat de Syrische regio Manbij wordt gezuiverd van YPG-terroristen en zo snel mogelijk teruggegeven wordt aan de lokale bevolking, zoals beloofd.

Terugtrekking van de terroristen

In juni 2018 sloot Turkije een deal met de VS. Die focust op de terugtrekking van de terroristen van YPG uit Manbij om de regio te stabiliseren. Manbij ligt in het noorden van de Syrische provincie Aleppo.

Hij herhaalde dat Turkije vastbesloten is om te blijven strijden tegen het terrorisme in buurland Syrië. “Wees maar zeker dat we die terreurorganisatie snel een lesje zullen leren.”

In december kondigde Amerikaans president Donald Trump aan dat de VS al haar troepen zou terugtrekken uit Syrië. Volgens hem is Daesh verslagen. Men dacht dat met deze ontwikkeling ook de Amerikaanse steun aan de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) ging ophouden. Dat is een koepelorganisatie, die vooral bestaat uit YPG-terroristen die banden hebben met de PKK.

Daags na Trumps aankondiging beloofde president Erdoğan dat Turkije de strijd tegen de restanten van Daesh in Syrië zou overnemen. Maar tegelijkertijd werd een operatie tegen de YPG ten oosten van de Eufraat minder waarschijnlijk.

Sindsdien gaat de discussie ook over het instellen van een bufferzone in Noord-Syrië. De aanwezigheid van de YPG vlak over de grens vormt een directe bedreiging voor Turkije. Daarom zou Ankara graag zien dat er een ‘veilige’ zone komt, vrij van YPG-terroristen, onder de controle van Turkije, de grootste speler op dit toneel.

Ankara en Washington zijn het nu al een tijdje oneens, omwille van de nauwe banden die deze laatste onderhoudt met de YPG. Turkije ziet de YPG als een tak van de PKK. De PKK voert al meer dan 30 jaar lang een terreurcampagne tegen Turkije, die al aan bijna 40.000 mensen het leven heeft gekost.

Sabah

S.V.R.