Het beleid van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) inzake verkiezingsuitgaven in de eerste drie maanden van 2019 zal later voor ernstige economische problemen zorgen. Dat zegt Faik Öztrak, woordvoerder van de CHP (Republikeinse Volkspartij, de belangrijkste oppositiepartij).

“Het land kreunt, terwijl [minister van Financiën Berat Albayrak] verkondigt dat er 5 miljard Turkse lira (ongeveer 841 miljoen euro) begrotingsoverschot [op het budget van de centrale regering] is.  De minister weet niet hoe hij de budgetcijfers moet evalueren.” Dat zei Öztrak in een interview na de Partijraad (MYK) van de CHP op 18 februari.

“De Centrale Bank moest normaal haar winst van 34 miljard lira (5.7 miljard euro) pas in april aan de schatkist overmaken. Maar nu is dat al in januari gebeurd, vandaar dat er op dat moment een begrotingsoverschot was,” aldus Öztrak.

67 procent hoger

Volgens de woordvoerder liggen de uitgaven van de regering 67 procent hoger dan in januari vorig jaar, door alle kosten die gemaakt worden voor de komende verkiezingen.

“Die 34 miljard lira zijn in het regeringsbudget ingeboekt in april. Wat gaat er gebeuren als dat bedrag dan niet verschijnt?”

“Laat ons de dividenden van de vervroegde betaling van de Centrale Bank niet meetellen. Dan zien we dat er in januari 2019 een tekort op de begroting was van 28,7 miljard lira (4.7 miljard euro), tegenover een overschot van 1,7 miljard lira (282 miljoen euro) in januari 2018. Wat betekent dat?”

“En dan proberen ze de verkiezingsuitgaven te verdonkeremanen door te zeggen dat er geld over was,” aldus nog Öztrak.

De CHP-woordvoerder beklemtoonde ook dat de georganiseerde verkoop van landbouwproducten door gemeenten op termijn onhoudbaar is. Het brengt schade toe aan de landbouwers, niet aan de kruidenierswinkels.

“Zelfs tijdens de crisis van 2001 stonden er geen rijen aan fruit- en groentenkramen,” zei hij. In 2000 en 2001 ging Turkije door één van de zwaarste financiële crises ooit.

Öztrak beklemtoonde dat je de voedselprijzen enkel kan doen dalen door de kosten voor de landbouwers aan te pakken.

“Zolang de prijzen voor brandstof, meststoffen, zaai- en plantgoed de pan uitrijzen, zal de prijs van de producten in de rekken niet dalen.”

Hürriyet

S.V.R.