Ahlam Albashir

Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu vertelde verslaggevers op de plaats van de terroristische aanslag van zondag door de PKK/YPG dat de verdachten, als zij niet worden gepakt, van plan zijn naar buurland Griekenland te vluchten.

Een Syriër die de bom plaatste die zes levens eiste, werd eerder opgepakt, terwijl ten minste 46 anderen werden aangehouden in verband met de aanslag in de Istiklalstraat in Istanbul.

Griekenland ligt vaak onder vuur van Ankara omdat het onderdak biedt aan terreurverdachten, van leden van de Gülenistische terreurgroep (FETÖ) tot leden van de PKK en haar Syrische vleugel, de YPG.

Turkije heeft de tolerantie van Europa ten aanzien van de PKK lange tijd gehekeld, omdat veel EU-landen propaganda en rekrutering van de PKK binnen hun grenzen hebben toegestaan, zonder rekening te houden met de status van de groep als terroristische groepering.

Griekenland is er lang van beschuldigd een favoriete schuilplaats te zijn voor terroristen van de PKK.

Op beelden van beveiligingscamera’s, waar televisiestations de hand op hebben gelegd, is te zien dat een vrouw een pakje achterlaat in een bloemenperkje in het midden van de drukke winkelstraat.

Turkse media schrijven dat de verdachte Ahlam Albashir is, een vrouw met de Syrische nationaliteit, die beweert dat ze is getraind door PKK-terroristen. Toch wordt een link met Daesh niet uitgesloten. Ook president Recep Tayyip Erdogan bevestigde dat een vrouw bij de aanslag betrokken was.

PKK-aanslag

De verdachte die de bom achterliet die zes mensen doodde en 81 anderen verwondde op de Istiklal Avenue in Istanbul is opgepakt, zei minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu maandag vroeg. Soylu sprak tot verslaggevers op de plaats van de explosie, die de drukke winkelstraat verwoestte.

Hij zei dat 21 anderen die met de bommenlegger in verband worden gebracht, ook zijn opgepakt, en voegde eraan toe dat uit de huidige bevindingen blijkt dat het om een aanslag van de terreurgroep PKK/YPG gaat, waarmee wordt verwezen naar een tak van de terreurgroep PKK in het noorden van Syrië, dat aan Türkiye grenst.

“We hebben vastgesteld dat de instructie voor de aanslag uit Kobani kwam,” zei Soylu tegen verslaggevers, en voegde eraan toe dat de bommenlegger “door Afrin in Noord-Syrië was gereden.”

De PKK – die door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie als terroristische organisatie is aangemerkt – is in haar meer dan 40-jarige terreurcampagne tegen Turkije verantwoordelijk voor de dood van ten minste 40.000 mensen, onder wie vrouwen, kinderen.

Bron: Sabah