Or Atedgi en Natali Swissa zijn op beelden van beveiligingscamera’s te zien terwijl ze in de buurt van de vermoedelijke terrorist lopen, wat leidt tot geruchten onder aanhangers van Iran

De Iraanse krant IRNA toont beelden van de twee Israëli’s en laat doorschemeren dat zij mogelijk verantwoordelijk zijn voor de aanslag.

Twee Israëlische vrouwen zijn zondag in de Turkse stad Istanbul gezien terwijl ze naast een vermoedelijke terrorist liepen die het explosief zou hebben geplaatst.

Ten minste acht mensen werden gedood en meer dan 80 gewond toen een bom ontplofte in de drukke winkelstraat Istiklal nabij het Taksimplein in de stad.

Atedgi’s echtgenoot en Swissa’s broer Liran Atedgi vertelde het lokale nieuwsagentschap Ashdodnet dat de twee “op reis waren met minstens acht andere Israëlische vrouwen, en op de laatste dag gingen ze weg” om te gaan winkelen.

“Mijn vrouw en mijn zus liepen op het centrale plein in de buurt van de vermoedelijke terrorist zonder het te weten. Ze omzeilde hen toen ze even stopten in een nabijgelegen winkel, en zodra ze uitstapten was er een enorme explosie, misschien 50 meter van hun locatie.

Nadat de twee Israëli’s waren geïdentificeerd op de beelden van de scène, ontstonden er geruchten op het internet – vooral onder aanhangers van Iran – waarin zij ervan werden beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de terreuraanslag.

Het Iraanse mediakanaal IRNA deelde ook het beeld van de twee Israëliërs en verklaarde dat “twee Israëlische vrouwen werden gezien terwijl ze naast de verdachte van de aanslag liepen”.

Inwoner van Syrië

De vermoedelijke terrorist, naar verluidt een inwoner van Syrië, werd vannacht samen met 45 anderen gearresteerd door de Turkse veiligheidsdiensten.

Turkije beschuldigde aanvankelijk de PKK van de aanslag, maar zei maandag dat ze niet konden uitsluiten dat Daesh verantwoordelijk was.

Ondertussen meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag dat er geen Israëli’s gewond raakten bij de aanslag.

Twee meter

In een interview met de publieke omroep Kan op maandag vertelde Ofra Adi dat ze slechts twee meter verwijderd was.

“Ik zat buiten en hoorde plotseling een explosie en mensen schreeuwen… Ik besefte niet wat er gebeurde, want er was overal stof en rook. Toen zag ik drie mensen op de stoep liggen… Ik besefte pas daarna dat het een terreuraanslag was,” zei ze.

“Ik stond op twee meter afstand van de terrorist,” zei Adi. “De mensen die stierven beschermden mij omdat zij de klap opvingen – ik voelde alleen de schokgolf.”

Een eerste onderzoek heeft de Turkse autoriteiten doen geloven dat het apparaat, dat op een openbare bank op het plein was achtergelaten, op afstand werd geactiveerd.

Twee andere Israëliërs – Natali Swissa en Or Atedgi uit Ashdod – stonden op de eerste gepubliceerde foto van de vermeende terrorist.

“We werden gered door een wonder, er is geen andere manier om het te zeggen,” zei Swissa in een interview met de nieuwssite Ynet.

“We verkenden het Taksimplein, gingen winkels in en uit. Het was allemaal vrij alledaags. Het was erg druk. Toen we een winkel verlieten hoorden we een enorme explosie en zagen we een zeer grote paddenstoelwolk. Er was overal rook,” zei ze.

Volgens Udi Eitam, de consul-generaal van Israël in Turkije, waren er veel Israëli’s in de buurt en op de plaats van de aanslag van zondag.

“We hebben geholpen om enkele Israëli’s uit het gebied te redden. Er waren enkele groepen toeristen die contact met ons opnamen. Sommigen zijn in shock. We staan met hen in contact,” vertelde Eitam aan Ynet, eraan toevoegend dat de lokale Joodse bevolking hielp bij de inspanningen.

Geen Israëlische slachtoffers 

Enkele maanden geleden zeiden de Turkse veiligheidstroepen dat zij een Iraans complot hadden verijdeld om Israëlische burgers in de hoofdstad als doelwit te nemen, nadat Israëlische ambtenaren eerder hadden gewaarschuwd dat Iraanse agenten klaar stonden om Israëliërs daar te ontvoeren of te doden, omdat Teheran wraak wilde nemen voor verscheidene moorden op wetenschappers en militaire officieren, die het aan Israël toeschreef.

In augustus kondigden Israël en Turkije een volledige vernieuwing van de diplomatieke banden aan, waarmee een einde kwam aan meer dan tien jaar van spanningen met Ankara.

Bron: Turkse media